open-navfaktor-logo
search
Naučnici istražili
Kako djecu "natjerati" da jedu zdravo
Za ovo istraživanje, tim je proveo eksperiment u kojem su grupi djece od tri do pet godina nudili zdravu hranu šest sedmica
03.07.2019. u 19:17
get url
text

Većina roditelja se našla u problemu sa djecom koja su izbirljiva prilikom odabira namirnica i koja odbijaju zdrave obroke. Često sebi postavljaju pitanja kako dijete nagovoriti da pojede nešto zdravo i korisno za rast i razvoj.

Naučnici su pokušali odgovoriti i na to pitanje te pomoći roditeljima u svakodnevnim brigama.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Education and Behavour koju su objavili naučnici vašingtonskog državnog univerziteta i Florda State University u SAD-u pokazuje da djetetu uz namirnicu i obrok koji mu se nudi, treba "servirati" i pravu priču.

- Svako dijete želi biti veće, brže, sposobnije da skoči više i upotreba primjera poput: „ako budeš jeo paradajz nećeš biti bolestan, ako budeš jeo leću brže ćeš rasti i trčati“. Upotreba ovih vrsta primjera učinila je hranu djeci privlačnijom za jelo – kazala je Jane Lanigan, vanredni profesor u odjelu za ljudski razvoj WSU i glavni autor studije.

U svom istraživanju Lanigan i njene kolege su željele da vide da li afirmativne izjave koje govore o prednostima zdrave hrane imaju bilo kakav utjecaj na malu djecu i njihov izbor hrane.

Za ovo istraživanje, tim je proveo eksperiment u kojem su grupi djece od tri do pet godina nudili zdravu hranu šest sedmica, piše The Swaddle.

Naučnici su pokušali testirati šta zapravo utječe na prehrambene navike djece, a koristili su namirnice koje djeca najmanje vole, jednu su im servirali kao i ranije, međutim uz drugu su im pričali priču o hrani koju jedu.

Nakon šest sedmica oba pristupa su imala približno isti rezultat. Ali kada su ponovo provjeravali prehrambene navike djece nakon mjesec dana pauze, pokazalo se da je znatno bolji rezultat imala metoda kada se obrok nudi uz razgovor, objašnjenja i priču.

Djeca su jela više ponuđene hrane koja im nije bila omiljena u odnosu na raniji period, a iako pomak nije veliki naučnicima je i to bilo značajno.

- Nama roditeljima stalno govore šta davati djeci da budu zdravija ali ne i kako ih nagovoriti da to pojedu – navela je kao razlog za pokretanje ovog istraživanja naučnica Lanigan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.