navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci savjetuju

Kako da nosite rukavice, a da vas zaista štite od zaraze

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže kako se koronavirus prenosi kapljično, dok pojedina istraživanja napominju da bi zarazu moglo izazvati i dodirivanje kontaminiranih površina (rađene su i analize koliko se čestice virusa zadržavaju na različitim površinama). Zbog toga je veoma važno, kažu ljekari, nositi rukavice.

Objavljeno: 09.04.2020. u 10:18
get url
text

Upotrebu rukavica preporučuje i dr. Dean Winslow sa "Health Care" na Univerzitetu Stanford kao i Jacquelyn Gill, profesorica sa Instituta za klimatske promjene Univerziteta u Mineu u Americi koja je na Twitteru naglasila da je neophodno da se rukavice pravilno koriste i navela savjete, piše mic.com.

- Nije dobro ni kada su vam rukavice tijesne, a ni široke, jer se u oba slučaja povećava rizik od infekcije - kazala je Suzanne Willard, medicinska sestra i pomoćnica direktora Global Health at Rutgers School of Nursing.

 

Profesorica Gill navela je na Twitteru da rukavice treba što češće mijenjati. Zapravo bi ritam mijenjanja rukavica trebao pratiti tempo pranja ruku.

Dok nosite rukavice, nikako njima nemojte dodirivati lice. Primjera radi, ako rukavicama dodirnete mobilni telefon, pa onda i lice, izlažete se riziku od infekcije. Ruke treba prati i prije posle stavljanja rukavica.

Pored toga, dr. Willard je naglasiila da korištenje rukavica smanjuje opreznost ljudi, pa se oni dok ih nose, zavaravaju da njima mogu dirati sve.

- Pripazite na površine koje dodirujete i u skladu sa tim mijenjajte rukavice, savjetuje američka stručnjakinja.

Prilikom skidanja rukavica njihov spoljni dio ne smije doći u dodir sa vašom kožom i potrebno ih je odmah baciti u kantu za smeće.

Pogledajte u videu kako to trebate uraditi:

Gill je istakla da ne može vjerovati da dijeli ovaj savjet, ali ga je ipak napisala na Twitteru:

"Nikada rukavice ne skidajte zubima".

Neki rukavice čiste sredstvom za dezinfekciju ruku, ali Gill je napomenula da to umanjuje njihovu efikasnost, a dr. Willard je dodao da je to i potencijalni prijenos klica sa rukavica na sredstva za dezinfekciju.

Ne bacajte rukavice na trotoar nakon upotrebe. Može ih neko uzeti i time se zaraziti. Također, u kontakt sa rukavicama koje su potencijalno kontaminirane, mogu doći i životinje.

Neophodno je da nakon skidanja rukavica temeljito operete ruke sapunom i vodom - u trajanju najkraće 20 sekundi.

Pranje ruku je važno jer je teško izvesti da kontaminirani sadržaj sa rukavica ne dođe u dodir sa vašom kožom.

Nošenje rukavica ne umanjuje značaj socijalne distance koja je i važnija mjera preventive.

Dr. Willard je ponovo istakla da nošenje rukavica ljudima daje lažan osjećaj sigurnosti. Ali, njih zapravo ne treba često nositi. Zašto? Zato što stalna upotreba znači da često izlazite vani, a preporuke je: “ostanite kod kuće”.