navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mirisna i neodoljiva

Kako crnu kafu učiniti slađom bez šećera

Šoljica tople, mirisne i neodoljive crne kafe je ono što jutro čini ljepšim i razbuđuje nas za sve radne izazove. Neko je voli bez ikakvih dodataka, s mlijekom, šećerom, pa čak i puterom, u obliku kapućina - varijacije su beskonačne.  

Objavljeno: 09.05.2020. u 21:19
get url
text

Ukoliko je pijete bez bilo kakvih dodataka može biti prilično gorka, što nekim ljudima itekako odgovara. No, ako spadate u drugu grupu i želite, recimo, da se riješite suvišnih kalorija koje nose dodaci poput mlijeka i šećera, sigurno da ćete se teško priviknuti na njen gorak ukus.

Obično se protiv njega borimo s kašičicom ili dvije šećera, a znamo da on nije baš zdrav. Ipak, postoji mali trik kako da kafu učinite manje gorkom i pri tome zdravijom za vaš organizam.

Jednostavno joj dodajte cimet. Ne morate se bojati, cimet neće imati svoj specifičan ukus u kafi, te neće preuzeti ukus jer je količina premala za to, ali dovoljna je da prekrije gorke stvari u kafi. Dakle, jednostavno dodate prstohvat cimeta u svoj omiljeni crni napitak i ne morate uopće stavljati šećer, jer cimet kafi daje lagano slatkast ukus.

Osim ukusa, cimet ima brojne benefite za zdravlje. Na primjer, spriječava rast šećera u krvi nakon konzumacije jela bogatog ugljikohidratima. To je dobro za dijabetičare, ali i za sve koji žele jesti manje šećera. Osim toga, cimet poboljšava kognitivne sposobnosti, što je idealno za savršen početak dana.