Ukoliko je pijete bez bilo kakvih dodataka može biti prilično gorka, što nekim ljudima itekako odgovara. No, ako spadate u drugu grupu i želite, recimo, da se riješite suvišnih kalorija koje nose dodaci poput mlijeka i šećera, sigurno da ćete se teško priviknuti na njen gorak ukus.
Obično se protiv njega borimo s kašičicom ili dvije šećera, a znamo da on nije baš zdrav. Ipak, postoji mali trik kako da kafu učinite manje gorkom i pri tome zdravijom za vaš organizam.
Jednostavno joj dodajte cimet. Ne morate se bojati, cimet neće imati svoj specifičan ukus u kafi, te neće preuzeti ukus jer je količina premala za to, ali dovoljna je da prekrije gorke stvari u kafi. Dakle, jednostavno dodate prstohvat cimeta u svoj omiljeni crni napitak i ne morate uopće stavljati šećer, jer cimet kafi daje lagano slatkast ukus.
Osim ukusa, cimet ima brojne benefite za zdravlje. Na primjer, spriječava rast šećera u krvi nakon konzumacije jela bogatog ugljikohidratima. To je dobro za dijabetičare, ali i za sve koji žele jesti manje šećera. Osim toga, cimet poboljšava kognitivne sposobnosti, što je idealno za savršen početak dana.