navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priprema jela

Kako čistite gljive: Nemojte ih prati

U pripremi jela koristite gljive, ali kada ih kupite na tržnici ili u trgovini rijetko da vam dođu čiste i spremne za upotrebu. Kako ih čistite?

Objavljeno: 26.07.2020. u 13:21
get url
text

Iako je na prvi pogled najlakše potopiti ih u vodi ili oprati, to može dovesti do toga da počne tamniti prije nego ih skuhate.

Gljive su pune vode i dodatno pranje ih može učiniti gumenastim ili ih skašiti, pa prilikom prpreme neće dobiti hrskavu teksturu.

Pranjem se povećava mogućnost da se u jelu "probude" bakterije.

Da bi gljive za pripremu jela ostale zdrave, sigurne i hranjive najbolje je da ih očistite vlažnom papirnom maramicom, nego da ih perete vodom.

Pregledajte ima li buđi na gljivama ili prljavštine. Vlažnim papirnim maramicama ili četkicom obrišite vidljivu prašinu, zemlju i slično, a posebnu pažnju posvetite donjoj strani gljiva jer se tu mogu zavući bakterije.

Nakon što ih dobro očistite, osušite ih i stavite u čistu papirnu kesu, nikada plastičnu.

Ako nemate niti jednu drugu osi plastičnu kesu onda je probušite ili ostavite otvorenu kako bi zrak mogao cirkulisati i kako vam gljive ne bi postale sluzave.

Gljive koje ste kupili u trgovini uzgajaju se u termički obrađenim kompostima koji su praktički sterilni, što znači da uglavnom nema patogena poput buđi, virusa, bakterija, crva.

Kuhanjem na visokoj temperaturi ubija se većina preostalih patogena koji su se mogli zadržati.

Kupujte svježe, čiste gljive bez oštećenja. Prije čišćenja gljiva operite ruke i pribor, gljive pregledajte pojedinačno i svakako obratite pažnju na rok trajanja.