open-navfaktor-logo
search
Podjela resora
Kako će "Osmorka", HDZ i SNSD rasporediti mjesta u Vijeću ministara BiH, a kako je sada
Stranke "Osmorke", HDZ-a BiH i SNSD-a dogovorile su raspodjelu pozicija u novom sazivu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
19.12.2022. u 21:37
get url
text

Tako su "Osmorki" pripale čelne pozicije tri ministarstva, kadrovima iz RS-a idu četiri, a HDZ-u BiH dva ministarska i mjesto predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. 

VEZANI TEKST - Borjana Krišto kao mandatarka prošla provjeru CIK-a

Na čelne pozicije ministarstava odbrane, komunikacija i prometa, te vanjskih poslova trebaju doći ministri iz reda bošnjačkog naroda, iz RS-a stižu na čelne pozicije ministarstava finansija, sigurnosti, zatim vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te ljudskih prava i izbjeglica, dok bi mniistri iz reda hrvatskog naroda trebali zasjesti na mjesta ministara pravnih i civilnih poslova, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kada su u pitanju pozicije zamjenika ministara, tri mjesta pripast će Hrvatima, četiri Bošnjacima, te tri Srbima, s obzirom na to da ministar odbrane ima dva zamjenika, dok ostali imaju po jednog. 

Neka od imena već su dogovorena pa bi predsjedavajuća Vijeća ministara BiH trebala biti Borjana Krišto, a dosadašnji predsjedavajući Zoran Tegeltija bi trebao otići na poziciju ministra finansija. Kao ministar vanjskih poslova spominje se Elmedin Konaković, kao ministar odbrane Zukan Helez, ministar trgovine i ekonomskih odnosa opet bi mogao biti Staša Košarac, dok se za ministra sigurnosti spominjao Nenad Nešić.

Ova raspodjela je nešto drugačija u odnosu na sadašnju. Ministri iz reda bošnjačkog naroda u sazivu koji je pri kraju su na pozicijama u ministarstvima vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane, gdje su kadrovi SDA i DF-a.

Ministri iz reda hrvatskog naroda su na čelu ministarstava finansija, pravde te civilnih poslova gdje su sve kadrovi HDZ-a, a iz RS-a su na pozicijama u ministarstvima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (SNSD), komunikacija i prometa (SNSD), te ljudskih prava i izbjeglica (DNS) gdje odnedavno nema ministra jer je Miloš Lučić podnio ostavku nakon hapšenja. On je bio iz reda ostalih.

VEZANI TEKST - Pročitajte sporazum "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a: Nema NATO-a, ima "legitimnog predstavljanja"

Zamjenici ministara iz reda bošnjačkog naroda su trenutno u ministarstvima finansija, pravde, komunikacija i prometa, te ljudskih prava i izbjeglica.

Zamjenici ministara iz reda hrvatskog naroda su u ministarstvima vanjskih poslova, vanjske trgovine, te jedan je u Ministarstvu odbrane BiH.

Zamjenici ministara iz reda srpskog naroda su u ministarstvima sigurnosti, civilnih poslova i drugi u Ministarstvu odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.