open-navfaktor-logo
search
Pripreme za sezonu
Kako će izgledati skijanje na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu za vrijeme korone
Vanredna situacija u vezi sa COVID-19 utjecat će i na skijašku sezonu na našim planinama. 
18.11.2020. u 21:53
get url
text

Zbog toga će nadležni na skijalištima morati uložiti dodatne napore da bi se posjetioci pored uređenih skijališta i zanimljivih sadržaja osjećali i sigurno.

Tako je odluka o utvrđivanju Protokola o mjerama prevencije širenja virusa COVID-19 na Ski-centru Bjelašnica-Igman donesena 10. novembra.

VEZANI TEKST - Zbog korone na Bjelašnici i Igmanu bit će ograničen broj skijaša, pogledajte i cijene karata

Protokol o mjerama prevencije širenja sadrži niz higijensko-epidemioloških mjera kako za radnike, tako i za posjetioce. Radnici KJP ZOI'84 OCS d.o.o. Sarajevo već duži period ulažu napor za obezbjeđenje neophodnih mjera sigurnosti kao npr. postavke koridora za održavanje socijalne distance minimalno dva metra pri ulasku na vertikalni transport, nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, mjerenje tjelesne temperature, dezinfekcija radnih površina te praćenje mogućih simptoma COVID-19.

- Protokol za posjetioce i korisnike usluga Ski-centra Bjelašnica-Igman podrazumijeva obavezno nošenje maske/potkape/bandane i rukavica, maksimalan kapacitet na šestosjednoj žičari je tri osobe, praćenje znakova sa uputstvima na stazama, lejzerima, ski-kasama i ski-servisu u skladu sa preporukama o suzbijanju COVID-19 od ZZJZFBiH, držanje socijalne distance u redovima od minimalno dva metra. Dezinfekciona sredstva bit će osigurana na svim prodajnim mjestima i ulazima na vertikalni transport isto kao i do sada. Od početka pojave pandemije radnici KJP ZOI'84 OCS d.o.o. Sarajevo ponašaju se u skladu sa Odlukama Kriznog štaba preduzeća prateći njegove naredbe i uputstva. Obavezno je nošenje maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, minimizirana su sjedenja u kancelarijama, mjerenje temperature pri ulasku u preduzeće te je obavezna i redovna dezinfekcija radnih površina. Pojavom prvih simptoma radnici će biti poslati kući da kontaktiraju nadležni Dom zdravlja KS ili najbližu Covid-ambulantu. Neophodno je istaknuti da se Krizni štab preduzeća redovno sastaje i prati sve aktuelne Naredbe i Odluke Federalne uprave civilne zaštite i kriznih štabova na višim nivoima – kažu iz ZOI-ja.

I na Jahorini su predviđene posebne mjere zaštite i tome je prilagođen rad ski-centra.

- Skijaši nose rukavice, bandane, a 90 posto njih kacige, koje za odrasle nisu obavezne nego preporučene, dok su za djecu obavezne. Apelujemo da se ski-pas kupuje putem našeg webshopa. Skijaši treba da znaju da smo duplirali broj prodajnih mjesta na Jahorini ukoliko se odluče da kupuju na licu mjesta, tako da ih je ukupno 18. Poštovat će se fizička distanca, dezinfikovat ćemo žičare, gondole, imat ćemo tri punkta za dezinfekciju, laboratoriju za testiranje. Kabinu gondole koja prima deset osoba ograničili smo na četiri, naručili smo uređaj koji dezinfikuje cijelu kabinu za pet sekundi. Imamo kapacitet da prevezemo 17.000 skijaša, ali zbog zdravstvenih mjera, gondola je redukovana za 1.500, za žičare ostaje sve po starom, tako da će ove zime kapacitet biti 15,5 hiljada skijaša na sat. Ski-centri u Francuskoj su najavili da će biti zatvoreni. Prvi put se dešava da ljudi, koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji, bukiraju Jahorinu i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je buking ove godine nego prošle – kaže Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina.

VEZANI TEKST - Iz turističkih centara Jahorine i Vlašića objasnili kako se pripremaju za zimu, u ZOI-ju ne mogu govoriti za medije?!

Ćeremidžić ističe da za kupovinu ski-karata 2020/21 važi korona garancija.

- Ukoliko se zatvore granice ili osoba oboli od koronavirusa, neiskorištene ski-karte mogu da se prebace za sezonu 2021/22 ili je moguće izabrati povrat novca 80 posto od uplaćenog iznosa. Obilježja sa uputstvima o mjerama za suzbijanje širenja virusa COVID-19 će biti postavljena na svim bitnim mjestima. Neophodno je da svi skijaši imaju bandane na svom licu, posebno tokom prijevoza vertikalnim transportom (ski-poligoni, žičare, liftovi i gondola). Prilikom kupovine ski-karata na prodajnim mjestima, korisnicima i skijašima će biti predočene sigurnosne mjere kojih je potrebno da se pridržavaju tokom boravka na skijalištu. Redovi za čekanje su organizovani u skladu sa trenutnim propisima i održavanjem neophodnog rastojanja kako bi se izbjeglo okupljanje grupa kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Neophodno je održavati rastojanje između osoba minimum dva metra te voditi računa da se izbjegava nepotrebni bliski kontakt sa ljudima. Imat ćemo dezinfekcione punktove na tri lokacije na planini, dezinfekciona sredstva na polazima i izlazima svih instalacija vertikalnog transporta, na planini će u toku cijele sezone biti prisutna dežurna laboratorija. Ove godine će skijaše na Jahorini dočekati najbolje uređene ski-staze, ali i brojni noviteti koji će boravak na Jahorini učiniti sadržajnijim i ljepšim – kaže Ćeremidžić.

Iz Olimpijskog centra Jahorina ističu da će se svi zaposleni testirati na COVID-19 prije početka zimske turističke sezone, a oni zaposleni koji imaju čest kontakt sa gostima bit će testirani više puta u toku sezone, kad god se za to stvore uvjeti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.