open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
Kako će izgledati PSBiH: Najviše mandata osvojila SDA, iza nje SNSD, SDP i HDZ
Centralna izborna komisija objavila je raspored mandata po strankama u Parlamentu BiH, Parlamentu FBiH i skupštinama kantona.
23.10.2022. u 08:16
get url
text

Prema podacima CIK-a, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine najviše mandata osvojila je SDA koja će imati devet ruku u PS BiH. Osam mandata iz Federacije BiH (sedam  direktno osvojenih i jedan kompenzacioni) i jedan mandat iz RS-a (kompenzacija).

Po broju mandata, iza nje je SNSD koji će imati šest mandata (svi direktni), a potom SDP sa pet/direktni) i HDZ sa četiri mandata (tri direktna i jedan kompenzacija).

Narod i pravda i Demokratska fronta osvojili su po tri mandata za ovaj nivo vlasti. Narod i pravda je osvjila jedan direktni mandat a dva joj pripadaju na osnovu kompenzacijske liste, dok DF ima dva direktna i jedan kompenzacijski mandat.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka (jedan direktni, jedan kompenzacija), NES (jedan direktni, jedan kompenzacija), SDS (oba direktno osvojena) i PDP (jedan direktni, jedan kompenzacija), dok su po jedan mandat osvojili Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović (direktno osvojeni mandat), Za pravdu i red, DEMOS i Ujedinjena srpska (svi dobivaju kompenzacijski mandat).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.