open-navfaktor-logo
search
Praznična trpeza
Kako će Bajram proslaviti bh. političarke, kakvi su običaji u porodici, kome najslađa jela kuha svekrva
Bajrami su najznačajniji muslimanski praznici, a Ramazanskom bajramu raduju se najviše postači, koji su se prethodnih mjesec dana odrekli hrane i pića, te drugih užitaka.
23.05.2020. u 21:44
get url
text

Radost Bajrama sa čitateljima Faktora podijelile su žene iz javnog života koje nakon poslovnih obaveza u svom domu vrše pripreme za ovaj veliki praznik.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kaže da su bajrami posebne prilike, vrijeme koje se dijeli sa porodicom i prijateljima.

- Obavezan je bajramski doručak na kojem se okupljaju prijatelji i porodica prije svega, djeca, oni najbliži. Mi imamo veliki relaksirani bajramski doručak koji zna trajati skoro do ručka. Sve se postavi na sto. Muškarci odlaze na bajram-namaz, kada se vrate počnu čestitanja, kafa, jelo i u jednoj lijepoj porodičnoj atmosferi provodimo taj dan. Nakon čega svako ide svojoj kući – priča za Faktor Turković.

Ističe kako naredne dane Bajrama provode obilazeći porodicu, dok ona u svom domu dočekuje i ispraća goste. Kaže da Bajram prođe u lijepoj atmosferi, u uživanju i podjeli poklona.

- Mnogo toga bude na bajramskoj trpezi, prema inspiraciji i datom trenutku zavisi šta će se spremati. Bajram je ipak Bajram. Kod mene je običaj da se na stolu postavim sve ono što je pripremljeno, od lisnatih pogača, kiflica, raznih slanih i slatkih jela. Obično se pripreme kadun butići, dolme, šnicle, pite, sve što je dio bosanskohercegovačke kuhinje – kaže ministrica Turković.

Kaže da je nezaobilazna baklava, a uz nju torte i kolači.

- I drugi članovi porodice se potrude da donesu nešto za taj bajramski doručak, sve bude posluženo – kaže Turković.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i pedijatrica Amra Junuzović Kaljić istakla je da je u njenom domu Bajram veoma važan praznik.

- Naročito zbog toga što smo dočekali kraj ramazana i što ga dočekujemo što bi se reklo, u zdravlju i rahatluku, sretni i zadovoljni što smo ispostili, što smo proveli sve ove krasne izabrane dane u zajedničkom obraćanju dragom Allahu da nas sviju magfiret učini da nas uputi na Pravi put, da nas učini dobrim ljudima. To je ta neka bajramska sreća, sretni smo jer smo iz ramazana izašli zadovoljni i sretni – priča Junuzović Kaljić.

Ističe kako muški dio njene porodice ujutro ide na bajram-namaz.

- Ja imam sina, zeta i brata, oni idu na bajram-namaz i u povratku kupuju paklame. To je običaj da bajramski doručak i da prvi obrok nakon ramazanskih iftara bude u jednoj toploj porodičnoj atmosferi. S druge strane pandemijska situacija izmijenila nam je naše kontakte, odnose, na neki način nas je udaljila, i ovo neko zbližavanje i povratak, pridržavajući se svakako mjera, u smislu maski, održavanja higijene, je jako važna i to je jedna posebna radost jer smo iz pandemije izašli, pa je sada malo relaksiranije – priča sagovornica.

Kaže da se za Bajram obilazi rodbina.

- S obzirom na to da spadam na starije u mojoj porodici, koja nije velika, u toku dana su to posjete rođaka, porodice, i jede se sve što se napravi, bude tu raznih zijafeta a baklava je obavezna. Bajram je ujedno i podsjećanje na naše stare bez kojih smo ostali, koji su preselili i sjetimo ih se odlaskom na mezar. To obavi muški dio porodice – kazala je zastupnica Junuzović Kaljić.

Trudi se, kaže, da bajramska sofra bude bogata, da se i ukućani i gosti počaste.

- Običaj je, kako je to moja majka i moja mama radila, da na sofri bude neka dobra čorba, neko pečeno meso, i pite, burek i zeljanica, to je nekako nezaobilazno. Poveća se promet i potreba da ima više jela, te se ne pravi šerpa nečega već se napravi svega pomalo. Kod mene je obavezna baklava, fina sarajevska baklava sa tiritom – zaključuje Junuzović Kaljić.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća ističe kako je i u njenom domu Bajram najradosniji praznik.

- Provodim ga u krugu svoje porodice, obilaskom svojih najbližih, zajedničkim ručkom koji pripremamo, gdje se okupe svi članovi porodice pa i šire, s obzirom na to da imamo sad mjere zbog koronavirusa, pa neće biti veliko okupljanje, već će ovoga puta biti najuža porodica. Svakog Bajrama moj muž i ja zajedno sa djecom, obiđemo mezarja naših najdražih – kaže Obuća.

Ističe da je za pripremu tradicionalnih jela za bajramsku sofru zadužena njena svekrva.

- Ona pravi najukusnija jela i ja joj pomažem u pripremi i slatkog i slanog. Neizostavne su sve vrste dolmi, i od kupusa, paprike i sogandolme, a ja najviše volim domaći burek, a od slatka najviše volim ružice - zaključuje premijerka Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.