open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi
Kakanjskom rudniku bi ubrzo mogla biti izdata prva koncesija za eksploataciju uglja u ZDK
RMU Kakanj podnio je zahtjev za dodjelu koncesije 2017. godine, nakon čega su Uprava rudnika i Vlada ZDK, svako iz svoje nadležnosti, poduzeli niz koraka kako bi se stvorili uslovi za potpisivanje koncesionog ugovora
10.05.2019. u 17:51
get url
text

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić i ministar privrede Zlatko Jelić održali su danas u sjedištu Vlade sastanak sa načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom i v. d. direktora Rudnika mrkog uglja Kakanj Seadom Imamovićem, a tema razgovora su bile aktivnosti na dodjeli koncesije za eksploataciju uglja kakanjskom ugljenokopu.

RMU Kakanj podnio je zahtjev za dodjelu koncesije 2017. godine, nakon čega su Uprava rudnika i Vlada ZDK, svako iz svoje nadležnosti, poduzeli niz koraka kako bi se stvorili uslovi za potpisivanje koncesionog ugovora. Ocijenjeno je kako aktivnosti idu u dobrom pravcu, te da bi kakanjskom rudniku ubrzo mogla biti izdata prva koncesija za eksploataciju uglja u ZDK-u.

- Uređivanje ove oblasti je izuzetno važno za budžete lokalnih zajednica i ZDK-a, jer će rudnici po osnovu koncesionih naknada izdvajati značajna finansijska sredstva koja će se ulagati u infrastrukturu i unapređenje uslova života ljudi koji žive u blizini koncesionih područja i čiji je život zbog toga otežan - kazao je premijer Ganić, napominjući da se koncesiona naknada dijeli u omjeru 70 posto u korist općine, a 30 posto u korist kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.