open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Kajmaković i Kajganić zamjenici glavne tužiteljice Tužilaštva BiH
Kajmaković je imenovana sa šest glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim dok je Kajganić izabran sa devet glasova za i po jednim protiv i suzdržanim
16.10.2019. u 09:59
get url
text

Tužioci državnog Tužilaštva Diana Kajmaković i Milanko Kajganić izabrani su za zamjenike glavne državne tužiteljice na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća VSTV od ukupno 17 kandidata koji su se prijavili na dvije zamjeničke pozicije.

Kajmaković je imenovana sa šest glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim dok je Kajganić izabran sa devet glasova za i po jednim protiv i suzdržanim.

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija kazao je kako se Kajmaković pokazala dobro na intervjuu koji je rađen sa 15 prijavljenih kandidata a Kajganić ima dobre kvalitete.

-Kajmaković je bila dobra na intervjuu. Kajganić ima izuzetne kvalitete, te posjeduje duboko poimanje problema u Tužilaštvu, vjerovatno zbog dugog iskustva u policiji-kazao je Tegeltija.

Član Vijeća Goran Nezirović rekao je tokom rasprave da ima rezerve prema imenovanju Kajganića.

-Samo bih istaknuo da imam rezerve spram Kajganica jer je tužilac samo pet godina- kazao je Nezirović.

Milanko Kajganić je završio Pravni fakultet u Banjaluci 2005. a pravosudni ispit je položio 2008. godine. Prije toga je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske a od 2007. godine u Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci. U Tužilaštvu BiH kao tužilac radi od 2014. godine.

Kajmaković je ranije bila kandidat za poziciju glavne državne tužiteljica, kada je na to mjesto imenovana Gordana Tadić. Diana Kajmaković je Pravni fakultet u Sarajevu završila 1990. godine. Karijeru je počela u Opštinskom sudu u Sarajevu a nakon što je 1993. godine položila pravosudni ispit, počela je raditi u Općinskom tužilaštvu II u Sarajevu. U Tužilaštvu BiH radi od 2003. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.