open-navfaktor-logo
search
Šta kažu proizvođači
Kahriman: Mrazovi izazivaju probleme poljoprivredi, ali značajnih gubitaka neće biti
Iako su kiša i vlaga neophodne za proljetnu sjetvu, obimne padavine i mrazevi trenutno izazivaju određene probleme poljoprivrednicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kaže za Faktor Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.
26.04.2022. u 08:00
get url
text
Poljoprivreda

- Zimi je bio loš snijeg, nije bilo nekih padavina tako da su kiše trenutno dobro došle. Mokro zemljište trenutno malo otežava uvjete sjetve kada je u ptianju poljoprivredna mehanizacija, odnosno, teže je obrađivati zemlju. S druge strane, pored kiše, imali smo jake mrazove koje je ugrozilo voće, kao i dijelove sa manjom nadmorskom visinom, a koji su prije započeli sjetvu, početkom aprila – kazao je Kahriman.

No dosta proizvođača je, Kahriman dodaje, palilo plinske topove ili bale sijena okolo ili unutar voćnjaka da bi ublažili mraz na behar ili plod.

On je rekao da su mrazevi tokom proteklih 10-ak dana mnogo naštetili sjetvi, te da uvjeta za pravu sjetvu još nema.

- Kiša kao kiša je poželjna i ona je dobra, međutim, nikada se ne može uskladiti ugodno sa korisnim. Imali smo suho zemljište, čekali smo kišu. Kao proizvođači mi čekamo kišu nekoliko dana da pada, da nam natopi zemljište i da mi dalje krenemo raditi.

Ipak, ističe Kahriman, za sada neće biti značajnih gubitaka.

- U budućem periodu primijenit će se odgovarajuća agro-tehnička mjera i to će, ukoliko malo kasni sjetva, nadoknaditi. Rod će sigurno stići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.