open-navfaktor-logo
search
INTERVJU
Kahriman: Kada će BH Telecom uvesti 5G mrežu, hoće li biti privatizacije i kakvi su planovi razvoja kompanije
Uprava BH Telecoma ima snažnu podršku Vlade FBiH da se kompanija restruktuira, razvija i da ulazi u nove poslovne modele
30.08.2019. u 12:13
get url
text
Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma

Zadovoljni smo poslovnim rezultatom u 2018. godini. Ostvarili smo prihod od 500.436.000 KM, dobit iznosi 63,6 miliona KM i veća je od planirane za 6,1 milion KM, a oko 550.000 KM je veća u odnosu na prethodnu godinu, kaže u intervjuu Faktoru Sedin Kahriman, v.d. generalnog direktora BH Telecoma.  On navodu da su u prethodnom periodu uspjeli znatno ublažiti globalne telekomunikacijske trendove koji su prisutni i na tržištu BiH i znatno stabilizirati pad prihoda od tradicionalnih telekomunikacijskih usluga. Također ističe da Uprava BH Telecoma ima snažnu podršku Vlade FBiH da se kompanija BH Telecom restruktuira, razvija i da ulazi u nove poslovne modele.

BH Telecom pruža usluge 4G od maja 2019. godine. Šta se novo ponudilo građanima i kako teče ovaj proces i koliko je vaših korisnika zamijenilo SIM kartice?

-BH Telecom je dobijanjem licence, početkom mjeseca maja, započeo proces implementacije 4G+ tehnologije, a ovih dana taj projekat i završavamo. Radi se o naprednoj tehnologiji koja omogućava i desetorostruko veće brzine prenosa podataka. Početkom mjeseca aprila smo ciljano za postpaid korisnike mobilne mreže uveli komponentnu ponudu, naše Extra pakete, koji omućavaju korisnicima da u skladu sa svojim potrebama odaberu saobraćaj koji im je napotrebniji, kao i njegove količine. Svi paketi iz Extra postpaid ponude sadrže velike količine besplatnih minuta i besplatnih SMS poruka prema svim mrežama u BiH kao i neograničen mobilni internet.

Tokom Sarajevo Film Festivala predstavili ste i 5G mrežu. Može li BH Telecom sustići sve svjetske trendove razvoja mreža u mobilnom segmentu, obzirom da li kasnimo za svijetom?

-Tačno je da smo najavili prezentaciju 5G tehnologije i da smo je i održali. U okviru Sarajevo Film Festivala, u našoj festivalskoj pagodi smo upriličili multi-vendor prezentaciju na kojoj su predstavljena iskustva i mogućnosti koje tehnologija 5G donosi. BH Telecom je početkom 2017. godine usvojio master plan puta ka implementaciji 5G. Manje je poznato da je BH Telecom bio spreman za 4G mrežu još i 2012. godine kada je predstavio pilot projekat 4G, ali zbog administrativnih problema licencu smo dobili tek u ovoj godini.

Kada je u pitanju sustizanje svjetskih trendova, apsolutno sam siguran da će BH Telecom kao tehnološki lider koji je do sada uvijek pratio, a često i prvi postavljao određene tehnološke trendove u regionu, 5G mrežu implementirati istovremeno sa regionalnim telekom operaterima.

Sedin Kahriman: Temu privatizacije, bar otkako sam ja na poziciji v.d. generalnog direktora, niko nije pominjao ni u formalnim, ni u neformalnim razgovorima

BH Telecom je u potrazi za partnerima za realizaciju usluge smart parking. Možete li opisati ovu uslugu i ima li problema u pronalaženju partnera za smart parking?

-BH Telecom je objavio javni poziv potencijalnim partnerima za pružanje usluge smart parking, što je jedan od podprojekata smart city projekta. Smart parking rješenje je dio ekosistema Pametnog grada BH Telecoma koji će se realizovati na IoT platformi BH Telecoma.

Smart parking u konačnici treba da omogući jednostavno upravljanje parkingom, odnosno pregledan i jednostavan korisnički GUI, mogućnost definisanja naplatnih modela, pristup upravljačkoj aplikaciji sa bilo koje lokacije uz različite role pristupa, korisničku aplikaciju za pronalazak parkinga (Andoroid, IoS, WEB) sa funkcionalnostima: jednostavno korištenje, navigacija, pretraživanje i sl., optimizirana aplikacija za malu potrošnju baterije na telefonu, plaćanje kroz aplikaciju, senzore i ostalu hardversku opremu potrebnu za realizaciju pametnog parkinga u raznim situacijama (otvoreni parking, zatvoreni parking, garaže i sl.) kao i postavljanje i održavanje navedene opreme.

Trenutno se vrše razgovori i prezentacije i više smo nego zadovoljni brojem respektabilnih kompanija koje su se odazvale našem pozivu.

Možete li se nositi sa Telekomom RS, s obzirom da je to privatna firma i fleksibilnija je u poslovanju u odnosu na BH Telecom koja je državna. Postoji li način da vam se olakša poslovanje?

-Izuzimanjem BH Telecoma iz zakona o javnim nabavkama stvorene su dodatne olakšice po pitanju brzine i efikasnosti u našem poslovanju. Također, BH Telecom ima interne akte, između ostalih, pravilnik o nabavkama koji korespondira sa Zakonom o javnim nabavkama.

Šta nam možete reći o rezultatima poslovanja BH Telecoma za 2018. godinu, a šta ste vi uradili za vrijeme od kada ste u funkciji v.d. direktora?

-Zadovoljni smo poslovnim rezultatom u 2018. godini. Ostvarili smo prihod od 500.436.000 KM, dobit iznosi 63,6 miliona KM i veća je od planirane za 6,1 milion KM, a oko 550.000 KM je veća u odnosu na 2017. godinu. Svakako to je rezultat rada prethodne Uprave Društva na čelu s gospodinom Mirsadom Zaimovićem, koji je bio generalni direktor u prethodnom mandatu.

Mi smo u prethodnom periodu uspjeli znatno ublažiti globalne telekomunikacijske trendove koji su prisutni i na tržištu BiH i znatno stabilizirati pad prihoda od tradicionalnih telekomunikacijskih usluga. Nastavak stabilizacije je svakako i zadatak aktuelne Uprave kompanije. Trenutno intenzivno radimo na novim poslovnim modelima sa fokusom na naše poslovne korisnike, kao i na potencijalnim akvizicijama, nabavkama sadržaja i proizvodnju vlastitog sadržaja, što je jedan od značajnih projekata u ovom periodu.

Najavili ste da će BH Telecom ići u pravcu formiranja ili osnivanja novih kompanija i akvizicija u skladu s prepoznatim prilikama i potencijalima na tržištu. Je li nešto urađeno?

-BH Telecom je u saradnji sa Raiffeisen bankom i IT kompanijama osnovao preduzeće ESP BH d.o.o. Vrlo brzo ćemo upriličiti press konferenciju i predstaviti javnosti servise i mogućnosti koje ova nova kompanija nudi.

U Vladi FBiH godinama razmišljaju o privatizaciji BH Telecoma. Šta Vi mislite o tome i ako dođe do privatizacije kako će se zbrinuti već zaposleni radnici, koji strahuju od privatizacije, jer misle da će ostati bez posla?

-Mi imamo odličnu saradnju sa predstavnicima Vlade, premijerom i resornim ministrom i nisam siguran da u Vladi FBiH razmišljaju o privatizaciji. Uprava BH Telecoma ima snažnu podršku da se kompanija BH Telecom restruktuira, razvija i da ulazi u nove poslovne modele. Temu privatizacije, bar otkako sam ja na poziciji v.d. generalnog direktora, niko nije pominjao ni u formalnim, ni u neformalnim razgovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.