open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Kafa popodne i ostat ćete bez sna - istina ili mit?
Mnogi su uvjereni da neće moći dobro spavati ako kafu popiju poslije 15, ili 16 sati, međutim, stručnjaci nisu baš sigurni da je vrijeme ispijanja kafe u potpunosti krivo za probleme sa spavanjem, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
13.05.2023. u 13:39
get url
text

Kofein utječe na središnji nervni sistem i može vas držati opreznima i budnima, to je jasno, pa ipak, "kofein ima relativno kratak učinak od nekoliko sati", kaže profesor Johannes Wechsler, predsjednik Njemačkog udruženja za nutricionističku medicinu (BDEM).

To znači da vas čak ni kafa navečer ne bi trebala automatski lišiti sna nekoliko sati kasnije.

- U području prehrane zapravo nikada ne postoje monokauzalne veze - kaže Harald Seitz iz Njemačkog centra za prehranu (BZfE). Drugim riječima, ne znači da se samo zbog kafe navečer ne možete odmoriti.

Utjecaj ispijanja jedne šoljice kafe može biti drukčiji od druge, ovisi i o okolnostima u kojima je pijete.

- Ako kafu popijete navečer u šest sati prije večere, učinak će nestati do devet. Ali, ako je popijete nakon večere, možda ćete osjetiti učinak tek navečer - kaže Wechsler. To je zato što je, kada popijete kafu nakon obroka, potrebno neko vrijeme da se kava apsorbira u tankom crijevu.

Dakle, nemogućnost da utonete u san obično ima veze s nekoliko faktora, a kafa s kofeinom u neprikladno vrijeme može biti jedan od njih.

- Hoćete li navečer lako zaspati, ili ne, uveliko ovisi o vašem cjelokupnom individualnom bioritmu - naglašava Seitz.

Jedini razuman savjet je jednostavno isprobati i vidjeti šta funkcionira, a šta ne. Ako navečer ne podnosite dobro kafu, bolje je odmah nakon ručka popiti šoljicu espressa. A ako ipak želite popiti kafu kasnije tokom dana, možete odabrati verziju bez kofeina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.