open-navfaktor-logo
search
Načelnici klinika
Kadrovske promjene na UKC-u Tuzla: Gotovo pola članova Upravnog odbora dobilo dodatne funkcije
Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u petak je incirao promjene na čelnim pozicijama nekoliko klinika, a kako saznajemo, ovo je samo uvod u promjene koje će se tek desiti.
Samir Šišić
04.05.2021. u 15:09
get url
text

Da je UKC Tuzla, kao najveća zdravstvena ustanova u TK, jedna od glavnih meta nove vlasti koju u najmnogoljudnijem kantonu čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, bio je jasno već u prvim danima njihovog mandata.

Naime, nakon samo 20-ak dana rada Vlada TK je, na vanrednoj sjednici, smijenila upravni odbor UKC-a, koji je imenovan u oktobru prošle godine i u svom je mandatu dug ove zdravstvene ustanove uspio smanjiti za šest miliona KM. Nakon smjene Upravnog odbora izabranog na mandat, Vlada je izabrala privremni, koji može raditi najduže tri mjeseca.

- Svi koji su imenovani na čelne pozicija klinika su vršioci dužnosti, maksimalno na šest mjeseci, jer još nije raspisan konkurs. Oni su zamijenili čelnike klinika kojima je istekao mandat ili su i sami bili vršioci dužnosti, dakle, niko nije smijenjen, a da je bio izabran na puni mandat - kaže direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Upravni odbor UKC-a Tuzla pored predsjednika Zlatana Mehmedovića, čine Asmir Hrustić, Samir Hodžić, Redžiba Šiljić, Samir Cipurković, Haris Đug i Sadik Omerović. Od tih sedam članova Upravnog odbora u petak su trojica postali načelnici klnika.

Umjesto dr. Zijaha Rifatbegovića na čelo Klinike za hirurgiju došao je dr. Zlatan Mehmedović, inače predsjednik Upravnog odbora UKC-a. Na čelo Klinike za psihijatriju umjesto dr. Izeta Pajevića imenovana je dr. Nerminka Aljukić, dok je na čelo Klinike za ortopediju umjesto dr. Aleksandra Vujadinovića imenovan je dr. Asmir Hrustić, aktuelni član Upravnog odbora UKC-a. Na čelo Klinike za radiologiju došao je još jedan član Upravnog odbora, dr. Samir Cipurković, a zamijenio je dr. Svjetlanu Mujagić. Također, dr. Slavicu Mott-Divković na čelu Poliklinike za transfuziologiju zamijenila je dr. Sunita Ćustendil-Delić. Na čelu Infektivne klinike također će biti imenovan novi vršioca dužniosti, jer je dr. Rahimi Jahić istekao mandat, a još niko nije imenovan kao zamjena.

U kuloarima se već spominje da će promjene na UKC-u ići do vrha menadžmenta, koji je, dodajmo, prošle godine imenovan na četverogodišnji mandat.

Izbor na redovan mandat nije bio prepreka za smjenu bivšeg Upravnog odbora, a hoće li tako biti kada su u pitanju ostale klinike i mendžment ostaje da vidimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.