open-navfaktor-logo
search
Centar "Vladimir Nazor"
Kadrić: Nemamo gdje skuhati bar jedan topli obrok
Ne mogu vam opisati šta znači za ovu djecu kada su u školi i kada se druže, mom sinu je 33 godine  i Centar je za njega drugi dom, kazala je majka Zuhra Čavrk
30.05.2019. u 14:38
get url
text

Centar "Vladimir Nazor" u Sarajevu danas je obilježio 51. godišnjicu rada sa scenskim nastupom djece sa posebnim potrebama.

- Ovo je za mene i mog sina veliki događaj. Ne mogu vam opisati šta znači za ovu djecu kada su u školi i kada se druže. Mom sinu je 33 godine koji ima Daunow sindrom i u međuvremenu je obolio od celijakije. Centar je za njega drugi dom i godinama strahujem da neće više dolaziti u Centar jer po zakonu ovdje može biti do 27 godine, a radi u radionici. Do sada su nam izlazili ususret da djeca koja su napunila 27 godina mogu i dalje dolaziti u Centar, ali strahujemo šta će se desiti kasnije – ispričala nam je majka Zuhra Čavrk.

Ona sa svojim sinom svakodnevno dolazi u školu gradskim prijevozom iz općine Novi Grad i kaže da joj to nije teško jer svakako sa svojim sinom provodi 24 sata i zbog toga ne može ni raditi.

{$galerijaFotografija}

- Iako se djeca dobro osjećaju u Centru, imamo mnogo problema koje treba riješiti da bi djeci bilo još bolje - kazao je Mersudin Kadrić, v. d. direktora Centra Vladimir Nazor, pojašnjavajući da im prije svega nedostaje kvalifikovanog kadra koji treba raditi s djecom s posebnim potrebama.

-Problem je i nedostatak prostora za ugodniji boravak djece. Nemamo ni kuhinje da bar jedan obrok dnevno osiguramo djeci. Bez kuhinje ne možemo imati ni produženi boravak za djecu, a što je prijeko potrebno njihovim roditeljima koji rade. Imamo adaptirana vozila koji mogu prevoziti djecu sa otežanim kretanjem, ali nemamo zaposlenih vozača – kaže direktor Centra, te dodaje:

"U toku su radovi na proširenju radionica i tu će se moći baviti radnom terapijom do 12 osoba. Za nekoliko dana ćemo otvoriti za terapiju Slanu sobu. Osposobit će se i dva fizioterapeutska kabineta za naše učenike. Prošle godine otvoren je centar za predškolski odgoj koji pohađa 128 učenika, a tu su još 146 učenika od prvog do devetog razreda i 25 učenika u radionicama."

Na kraju su uručene zahvalnice općinama iz Kantona Sarajevo, koje svojim donacijama pomažu Centar "Vladimir Nazor".

Centar Vladimir Nazor 30.05.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.