open-navfaktor-logo
search
Suđenje Novaliću i drugima
Kadribegović: Niko nije jasno rekao: "Kupit ćemo respiratore", ali smo ih svi imali na umu
Saslušanjem dvoje svjedoka optužbe danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".
06.10.2021. u 15:03
get url
text

U ovom predmetu sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, direktoru firme FH Srebrena malina Fikretu Hodžiću, te federalnoj dopremijerki i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević, a u vezi sa spornom nabavkom 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM za potrebe Federacije BiH.

Na klupi za svjedoke prva se pojavila Šeherzada Halilović, direktorica firme Ultrašped d.o.o., koja je kazala da je imala kontakte sa Fikretom Hodžićem, kojem je trebala pomoć da uveze robu, odnosno medicinsku opremu vrijednu 10,5 miliona KM. Ona mu je, kako je kazala, rekla da su mu potrebne dozvole Agencije za lijekove za uvoz takve vrste robe, te faktura kao dokaz da je roba ocarinjena. Kazala je i da Hodžić nije rekao za koga nabavlja respiratore, te da se ne sjeća da je rekao da nabavlja za Vladu FBiH.

Rekla je da je sa njim komunicirala u srijedu i četvrtak, a da su respiratori, kako je saznala iz medija, na Sarajevski aerodrom stigli u subotu. Kazala je i da je kada mu je davala objašnjenje na koji način se medicinska oprema može nabaviti preko druge firme, kazao: "Oni su mi rekli da će to završiti". Na pitanje odbrane je li rekao da će to "Vlada srediti", kazala je da nije precizirao i da je to mogao biti bilo ko.

"Samo se o respiratorima govorilo"

Nakon ove svjedokinje, saslušan je Mustafa Kadribegović, koji je nakon suspenzije Fahrudina Solaka jedno vrijeme, po ovlaštenju Vlade FBiH, bio odgovorna osoba u Federalnoj upravi civilne zaštite. Kadribegović je bio i jedan od članova Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), i to nakon što je broj članova reduciran sa 21 na devet članova.

Kako je danas ispričao u sudnici, on je od 25. marta, nakon izmjene članova FŠCZ-a prisustvovao sjednicama koje su tada održavane gotovo svakodnevno. Prije toga, kako je rekao, posredno je bio uključen jer je veliki broj njegovih kolega iz FUCZ-a bilo u Štabu. U izmjeni same odluke o broju članova Štaba nije učestvovao, ali se sjeća da se neformalno na kolegijima u FUCZ-u komentiralo kako je taj štab preglomazan, da sjednice dugo traju i da se na njima vode neke jalove rasprave. 

Nakon što mu je tužilac predočio iskaz iz istrage, u kojem je naveo da je direktor FUCZ-a Solak na nekom od kolegija spominjao probleme, te predložio izmjenu uredbe, kazao je da je "moguće da je to tačno i da je tako rekao, ali da se uopće ne sjeća da su oni raspravljali da će umjesto 21 biti devet članova i slično".

Kazao je i da se sjeća da je na jednoj od sjednica predočavana tabela sa potrebama zdravstvenih ustanova za zaštitnom opremom, da je jedan dio potreba bio iskazan novčano, te da se došlo do cifre od 100 miliona KM.

- Mislim da je tada u FBiH bilo svega 140 respiratora. Vidjeli smo da su ogromne potrebe i samo se o tome govorilo - kazao je danas Kadribegović.

Rekao je i da se nije spominjala nikakva specifikacija, niti tip niti proizvođač, samo je navedeno da je potrebno 300 respiratora za odrasle i djecu.

Također je kazao i da je pitao direktora Solaka zbog čega Federalna uprava civilne zaštite mora da se bavi nabavkom medicinske opreme, na što mu je on odgovorio da "neće niko drugi time da se bavi".

- Ja sam to shvatio tako da je na pleća tog štaba natovareno nešto sa čime se niko drugi ranije nije susretao - kazao je Kadribegović.

{$galerijaFotografija}

Rekao je i da je saznao da su na Štabu prije njegovog dolaska donošene odluke, među kojima i one koje su se odnosile na izdvajanje sredstava za nabavku zaštitne opreme, testova, maski, sredstava za dezinfekciju i slično. Također je ispričao da su 1. aprila održane dvije sjednice, jedna na kojoj su članovi Štaba bili fizički prisutni, dok je u popodnevnim satima održana telefonska sjednica, na kojoj je odlučeno da se izdvoji sedam miliona KM za nabavku medicinske opreme. Rekao je da u samoj odluci nije specificirano da se sredstva izdvajaju za nabavku respiratora, ali je potvrdio i da se na prethodnoj sjednici kojoj su fizički prisustvovali govorilo i o potrebi nabavke respiratora.

Sjeća se da je zabilježio da je načelnica Štaba Jelka Milićević spominjala mogućnost nabavke 300 respiratora, te da bi trebalo donijeti odluku o raspodjeli sredstava, "ali da je to bila općenita priča". Da su nabavljeni respiratori, kako je ustvrdio danas, saznao je kada su oni stigli na Sarajevski aerodrom.

Kada je odlukom Vlade od 12. maja preuzeo upravljanje FUCZ-om, Kadribegović je od saradnika tražio podatke o provedenim postupcima, između ostalog i ugovor sa Srebrenom malinom. Rekao je da taj ugovor nije odmah dobio, da mu ga je trebao dostaviti Sektor za finansije, kojim rukovodi Sanita Alagić, te da su "bila neka nemušta obrazloženja". Nakon nekoliko dana, kako je kazao, dobio je skenirani ugovor od Sektora za javne nabavke. Na pitanje tužioca koji respiratori su navedeni, kazao je da se radilo o respiratorima ACM812A.

Rekao je da ne zna da li se radilo o originalnom ugovoru, a na pitanje tužioca da li je tada eventualno znao za postojanje ugovora s drugim tipom respiratora, kazao je da su mu rekli da drugi ugovor ne postoji.

Također je ispričao da je Vlada FBiH tražila očitovanje od federalnog pravobranilaštva o mogućnosti raskida ugovora sa Srebrenom malinom, te da misli da od njih nije o tome traženo mišljenje. Oni su (FUCZ) također tražili mišljenje pravobranilaštva i, kako je kazao, dobili su "neki neutralan stav".

- Pitanje je bilo šta bi bio ishod tog cijelog postupka - kazao je svjedok.

Govoreći o neadekvatnom skladištenju respiratora u šatoru FUCZ-a u Bojničkoj ulici, Kadribegović je kazao da nije bilo ni planirano da se oni skladište jer je ranije bila donesena odluka o njihovoj preraspodjeli medicinskim ustanovama, te da je do tog problema došlo nakon što je ta odluka stavljena van snage, zbog kasnijih okolnosti, medijskih napisa i slično.

Odgovarajući na pitanja advokatice Vidović, Kadribegović je potvrdio da je broj zaraženih svakodnevno rastao, da je većina članova Štaba smatrala da su respiratori prijeko potrebni i da je na svjetskom tržištu bila prava pomama za respiratorima.

- Da li je uopće bilo moguće staviti specifikaciju, s obzirom na zabranu izvoza respiratora iz EU-a? Je li moguće bilo reći: "Kupit ćemo 100 Dregera"? Je li to razlog da je donesena okvirna odluka? - pitala je Vidović, na šta je svjedok kazao da je "njegovo lično shvatanje bilo da su potrebe velike, da su respiratori potrebni i da će direktor i direktor Zavoda za javno zdravstvo naći neko rješenje za nabavku". Na pitanje braniteljice spadaju li respiratori pod medicinsku opremu, odgovorio je potvrdno.

Zabilješke iz rokovnika

Advokatica Fahrudina Solaka pitala je svjedoka je li upravo iz tih rasprava koje su prethodile odluci o izdavajanju sredstava bilo jasno da se radi i o respiratorima i da je svima trebalo biti jasno da se ide u nabavku respiratora, kazao je kako "on to ne može odgovoriti".

- Niko nije jasno rekao: "Kupit ćemo respiratore", a da smo svi imali respiratore na umu, to je tačno - kazao je.

Potvrdio je i da je odluka bila jednoglasna, te da niko nije pokrenuo diskusiju o tome za šta se izdvaja ovac. Također je potvrdio da je FUCZ ispunjavao naloge Štaba, da ništa nije samoinicijativno poduzimao, kao i da je na odluku od 1. aprila Vlada FBiH u cjelini dala saglasnost.

Svjedoku su predočavane i bilješke iz njegovog rokovnika koje je on dobrovoljno ustupio tužiocima.

Tako je u jednom dijelu bilješki, a što je predočila advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović, Kadribegović napisao: "Srebrena malina dostavila ponudu za respiratore ACM812A. Mogu se koristiti za mlade i stare. Planirano za isturene privremene izolatorije".

Također, u rokovniku konstatuje: "U Federaciji tada bilo 140 respiratora. Bilo ponuda i od drugih, ali rokovi isporuke bili tek za septembar ili oktobar".

Kasnije je, na dodatna pitanja tužioca, obrazložio da su respiratori namijenjeni za sportske dvorane i slično, ustvari njegova naknadna saznanja.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, kada će svjedočiti Hasan Ganibegović, nekadašnji šef Ureda premijera Vlade FBiH.

20211006085759_IMG_6332_edit_296839305038558.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.