open-navfaktor-logo
search
Problem za klubove
Kada se steknu uvjeti za nastavak: Premijerligaški fudbaleri će morati ponovo na pripreme
Ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini u Premijer ligi uživali su samo tri vikenda.
19.03.2020. u 21:03
get url
text

Tek nakon što je okončana dvomjesečna pauza i odigrana tri kola proljetnog dijela prvenstva, premijerligaši su morali na prinudni odmor - zbog koronavirusa.

- Situacija nije nimalo dobra jer se sve zakomplikovalo odlaskom na prinudnu pauzu. Sada, kada se stvore uvjeti, morat ćemo sve ispočetka - kazao je Anel Hidić, trener specijalista za kondiciju u FK Željezničar, objasnivši:

- Svaki odmor duži od tri dana predstavlja problem za vrhunskog sportistu. Morat ćemo obaviti nove pripreme, koje će trajati najmanje 15 dana. Sve zavisi od toga koliko će pauza trajati i kada ćemo ponovo na teren. Nije isto trenirati individualno i kao ekipa na terenu - ističe Hidić.

Fudbaleri su nakon dvomjesečne pauze odradili pripreme, ušli u određeni ritam, ali su nedugo potom ponovo obustavili rad. Da li može biti potencijalna opasnost od povreda?

- Moglo bi predstavljati problem, pošto su igrači odmarali duži vremenski period i zato se mora biti izuzetno oprezan prilikom planiranja i programiranja trenažnog procesa. U ovom trenutku najvažnije je da se pridržavamo mjera koje su propisane, da se što manje krećemo jer zdravlje je najvažnije. A kada se steknu uvjeti onda ćemo razmišljati o fudbalu - zaključio je Hidić.

Još je neizvjesno kada će i hoće li biti nastavljeno takmičenje u Premijer ligi BiH. UEFA je u utorak odgodila Evropsko prvenstvo za 2021. godinu, kako bi ostavila klubovima dovoljno prostora da završe nacionalne šampionate. Međutim, igranje fudbala zavisit će isključivo od razvoja situacije sa koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.