open-navfaktor-logo
search
Oštećuje sluh
Kada ovo pročitate više nećete uši čistiti štapićima
Vateni štapići odlično su pomagalo u svakodnevnom životu. Njime možemo očistiti teško dostupna mjesta u domu, nanijeti šminku na lice ili čak popraviti zaglavljeni rajfešlus na kožnoj jakni. No kada ih koristimo za čišćenje ušiju, dolazi do velikih rasprava o dobrim i lošim stranama
07.04.2021. u 20:02
get url
text
Uši, čišćenje štapićima

Žvakanje, pričanje i druge aktivnosti koje uključuju pomicanje vilice pomažu u prirodnom procesu izvlačenje voska iz unutrašnjosti uha na njegovu površinu.

Kad pokušavamo štapićem za uši doprijeti do voska u unutrašnjosti uha, zapravo ga potiskujemo u dubinu uha, iz kojeg ga tijelo ne može samostalno izvući. Štapićem izvučemo tek manji dio voska, dok ostatak može napraviti čep i izazvati vrtoglavice, zujanje u ušima i začepljenje ušiju.

Vosak je svojevrstan lubrikant za ušnu kanal. Njegova uloga je da štiti unutrašnjost uha od prodora prašine i bakterija te štiti osjetljivu kožu.

Prečesto korištenje štapića za uši može dovesti do problema “suhih ušiju” - efekta zbog kojeg unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu (za koju je zadužen vosak) koji je popraćen svrbežom i iritacijom kože.

Štapić za uši je tvrd i tanak. Ako ga koristite kako bi uklonili vosak iz unutrašnjosti uha, kao takav postaje potencijalna opasnost za vaš sluh.

Neoprezno guranje štapića u uši poput guranja štapića preduboko ili hodanja i čišćenja ušiju može dovesti do oštećenja bubnjića unutar uha i zazvati nelagodu i bolove, a ponekad u oštećenje sluha.

Ako se kositi pravilno, štapić za uši može biti koristan. Pravilo glasi - štapić koristite isključivo na vanjskom djelu uha. Glavica omotana vatom nikada ne smije ući u uho, već njome možemo 'očistiti samo ušku.

Želite li ipak biti sigurni da uši čistite pravilno te na najsigurniji mogući način, nakon tuširanja, na kažiprst stavite ručnik te njime prebrišite ušku

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.