navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Trebaju prostora

Kada je vrijeme za presađivanje cvijeća i na šta trebate pripaziti

Svaka biljka treba prostor u saksiji a vi trebate da joj osigurate prostor za rast i širenje korijenja ako želite da vam raste i napreduje. Stoga je dobro da je presadite. Potrebno vam je malo zemlje i prazna posuda.

Objavljeno: 08.03.2022. u 17:42
get url
text

Sobne biljke se trebaju redovno presađivati. Različite vrste rastu različitom brzinom, ali obično je dobro presaditi biljku jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Naime, unutar tog perioda biljka troši hranjive tvari iz zemlje u kojoj se nalazi i osim što raste u visinu, biljci raste i korijen.

Ponekad se može dogoditi da biljci njena posuda postane ''tijesna''.

Koristite i supstrat za cvijeće.

Kada presađujete biljku, uvijek pazite koju veličinu posude ćete izabrati. Ukoliko biljku presadite u puno veću posudu, osim što će mala biljka smiješno izgledati u ogromnoj posudi, njen korijen će imati više mjesta i brže će rasti, dok bi ostatak biljke mogao sporije napredovati. Svakako pazite da ne izaberete preveliku posudu.

Na dno prazne posude stavite toliko zemlje da rub posude u kojoj se biljka nalazi bude u ravni sa rubom nove posude u koju ćete biljku presaditi. To možete provjeriti tako da biljku stavite u novu posudu i vidite dokle joj dolazi rub stare posude. Ako je rub izvan nove posude, onda izvadite malo zemlje, ako je ispod, onda dodajte još malo zemlje.

Ako korijenje izlazi van kroz rupice za vodu, onda to korijenje počupajte da lakše izvadite biljku iz stare posude.

Nježno uzmite biljku za dio stabljike koji je odmah uz zemlju i pazite da je ne oštetite.

Kada biljku izvadite iz stare posude, nemojte uznemiravati njen korijen. Odnosno, nemojte vaditi zemlju između korijena nego sve skupa tako kako je izašlo iz stare posude samo stavite u novu. Ako joj dirate korijen, lahko ga možete oštetiti pa biljka mora uložiti dodatnu energiju kako bi se oporavila.

Biljku stavite u novu posudu tačno na sredinu i dodajite zemlju po potrebi. Kada napunite saksiju zemljom do vrha, onda zemlju malo pritisnite da ne ostane previše zraka unutar posude.  Obavezno na kraju zalijte.

Saksije obavezno moraju imati rupice na dnu kako bi mogao izaći višak vode.