navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Podrška organizmu

Kada je srce ugroženo, boli sedmi pršljen: Ovako su svi organi povezani sa kičmom

Klasična medicina fokusira se na liječenje poremećaja individualnih organa, dok se specijalisti alternativne opredjeljuju za liječenje čitavog tijela. Moderna nauka savjetuje da kombinirate oba sistema i da tako rezultat sigurno neće izostati, jer su mnogi bolovi zapravo preneseni i znaju zbuniti i pacijente i ljekare.

Objavljeno: 02.03.2020. u 22:16
get url
text

Evo kako ćete prepoznati u kakvom su vam stanju unutrašnji organi gledajući stanje kičme:

Kičma je podrška čitavom organizmu i za nju se vezuje koštana srž. Živčani kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno sa impulsima koji se prenose u oba smjera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno prenijeti kroz živčane kanale i bol će se manifestirati u kičmi.

I obrnuto – problemi s kičmom utječu na rad čitavih sistema u tijelu koji su s njom povezani. Kada u tijelu započne bolest, morate otkriti na koji dio kičme će se odraziti.

Kako biste u tome lakše uspjeli, saznajte na koji način je svaki organ povezan sa kičmenim pršljenovima:

Vratno područje – od prvog do šestog pršljena

Povezuje se sa stanjem sluha, vida, organa govora i moždanom aktivnošću. Napetost u mišićima vratne kičme izaziva sabijanje "korijena" pršljenova i može izazvati glavobolje, zamagljen vid i druge simptome.
Vježbe koje opuštaju mišiće vratne kičme izliječit će mnoge poremećaje u radu navedenih organa.

Sedmi pršljen – štitna žlijezda

Osim toga, sedmi vratni pršljen i od prvog do trećeg torakalnog pršljena vezuju se za srčanu aktivnost. Bolovi u predjelu korijena vrata mogu ukazivati na patološka stanja srca, aritmije, anginu pektoris, itd.

Od prvog do četvrtog torakalnog pršljena

Pate gornji ekstremiteti, ramena, mliječne žlijezde, bronhiji.

Od četvrtog do osmog torakalnog pršljena

Odgovorni za funkcije sistema za probavu. Vodite računa – bol u predjelu srca lako biva zamijenjena bolom usljed akutnog gastritisa i obrnuto. Zato je vrlo važno da se ne liječite sami i da se obratite ljekaru.

Od devetog do 12. torakalnog pršljena

Vezuje se za međurebrene mišiće i urinarni sistem, odnosno simptome u njima, poput osjećaja nelagodnosti i bola. Ova stanja najčešće je vrlo teško ispitati i dijagnosticirati.

Gornji dio donjih leđa povezuje se s debelim crijevom, a čest bol u lumbalnom dijelu obično je znak upale ili disbioze crijeva, kao i obrnuto. Redovne vježbe za kičmu pomoći će vam sa ovim stanjima, naročito s grčevima.

U donjem dijelu lumbalne regije impulsi dolaze iz reproduktivnog sistema. Primjera radi, bol u repnoj kosti može ukazivati na osteohondrozu i druge poremećaje koštano-mišićnog sistema, ali i na ginekološke ili muške probleme.

Istočnjačke metode liječenja

Već stoljećima kineska medicina koristi takozvanu unutrašnju vezu između kičme i unutrašnjih organa kako bi liječili najrazličitije bolesti. Prema njihovom učenju, određene tačke u blizini kičme, odnosno izloženost njih akupunkturi, masaži i drugim tehnikama, može pomoći da se aktiviraju organi i izliječe njihove bolesti.

Također, kineski ljekari tvrde da se svaki stres koji tijelo primi širi kroz cijelo tijelo. Oni su shvatili i učestalost i jačinu utjecaja određene emocije na određeni organ, kao i stepen štete koji može donijeti:

-  Treći torakalni pršljen povezuje se s respiratornim infekcijama. Osjećaji poput tuge mogu se nagomilati na ovom mjestu i izazvati probleme s plućima, bronhijima …

-  Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a agresija i bijes najsnažnije utječu na rad najvažnijeg mišića.

-  Deveti deseti torakalni pršljen vezan je za jetru i žučnu kesu, a ovi organi najbrže se uništavaju bijesom i zlobom.

- Jedanaesti torakalni pršljen u direktnoj je vezi sa slezenom. Opsesivne misli imaju moć da unište ovaj organ, izazivajući novu navalu negativnih emocija.

- Drugi lumbalni pršljen odnosi se na aktivnost bubrega. Najviše ih uništava strah.

Na istoku ove probleme najčešće rješavaju masažom, koja finalno može popraviti kompletno zdravlje kičme, unutrašnjih organa i nervnog sistema.

Ipak, naglašavaju da se masažom ne mogu izliječiti svi akutni ili hronični procesi pa savjetuju da posjetite ljekara ukoliko bol u kičmi nikako ne prestaje, a ne postoji logičan uzrok poput povrede ili istegnuća mišića u tom predjelu.