open-navfaktor-logo
search
Građevinci ubrzavaju
Kada će u Sarajevu početi sa radom novi Covid-izolatorij
Covid-izolatorij koji će biti smješten u prostoru bivšeg Armijskog medicinskog centra u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", bit će otvoren 20. decembra, potvrdio je Ednan Drljević, šef Covid-odjela u toj bolnici.
25.11.2020. u 08:34
get url
text

- Danas sam obišao objekat i više smo nego zadovoljni kako napreduju građevinski radovi. Ovo su renomirane firme koje izvode radove u ovom objektu jer u isto vrijeme njihove ekipe rade i struju, vodovodni i kanalizacioni sistem i grijanje, tako da se radovi izvode veoma brzo. Potpisali su ugovor da će građevinske radove završiti do polovine decembra i vjerujem da će ispoštovati zadani rok – kazao je Drljević.

Nakon završetka građevinskih radova Covid-izolatorij se mora opremiti potrebnom medicinskom opremom.

- Nadamo se da će Ujedinjene nacije za razvoj (UNDP) na vrijeme osigurati medicinsku opremu i krevete jer su oni to preuzeli na sebe. Čim se unese oprema, mi smo spremni da odmah počnemo sa radom. Naš dio posla je da bude sve spremno kada je u pitanju priključak vode, struje, telefona, kisika i neke još opreme. Sve ostalo treba nabaviti UNDP. Kapacitet izolatorija je 44 pacijenta i to je završetak prve faze, a druga faza proširenja izolatorija može odmah krenuti jer za to ima prostora još u ovoj zgradi – pojašnjava Drljević.

Neće biti problema ni sa potrebnim brojem zdravstvenih radnika, dodaje naš sagovornik.

- Opća bolnica je dobila tridesetak novih zdrastvenih radnika prilikom nedavnog angažovanja ukupno 102 zdravstvena radnika. Nadamo se da će 2021. godine biti primljeno putem Zavoda za zapošljavanje KS još medicinskih radnika. Imamo spremne ekipe za rad u izolatoriju i kada se unese potrebna oprema, možemo početi sa radom 20. decembra – tvrdi Drljević.

Vrijednost ovog Covid-izalatorija je oko jedan milion maraka, a Vlada KS ga realizira u saradnji sa UNDP-om. U budućem izolatoriju će biti smješteni oboljeli od COVID-19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Kantonu Sarajevo živi oko 414.000 stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.