Pomoć svima koji ispunjavaju uvjete, kako nam je kazala Sanela Karović, šefica Biroa Stari Grad, bit će uplaćena najkasnije do 10. marta.

- Danas je posljednji dan za predaju transakcijskih računa nezaposlenih. Prema uputama koje smo mi dobili jednokratna novčana pomoć će biti uplaćena na transakcijske račune nezaposlenih do 10. marta. Znamo da je ovo informacija koja itekako zanima nezaposlene osobe - kazala nam je Karović.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Program mjera u cilju zaštite najugroženijih kategorija u Kantonu Sarajevo uslijed povećanja troškova života, kojim je predvidjela jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM, osobama koje su imale status nezaposlene osobe kod Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo na dan 31.12.2022. godine.

Pravo na pomoć imale su dugoročno nezaposlene osobe koje se nalaze na osnovnoj evidenciji nezaposlenih osoba kod Službe devet godina i duže od devet godina u kontinuitetu.

Pravo su imali demobilisani borci koji u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine primaju novčanu egzistencijalnu naknadu i koji su najmanje godinu dana u kontinuitetu na evidenciji nezaposlenih kod Službe, te imaju do 57 godina života.

Ukoliko osobe pripadaju objema kategorijama, jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena samo po jednom osnovu.