open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kada će krenuti imunizacija radno sposobnog stanovništva u FBiH?
Dok svjetski stručnjaci upozoravaju kako se što više stanovnika svijeta mora revakcinisati protiv COVID-19, kako bi se ublažile posljedice nove prijetnje, takozvanog delta soja koji se veoma brzo širi, u Federaciji zbog nedostatka vakcina nije završena ni vakcinacija ugroženih kategorija.
28.06.2021. u 21:53
get url
text

Radno sposobno stanovništvo je i dalje na čekanju.

Najduži rok trajanja ima kineska vakcina 

- U ovom trenutku još traje vakcinisanje prioritetnih kategorija. Naravno, priliv većih količina vakcina protiv COVID-19 u Federaciju BiH značajno će ubrzati i vakcinisanje mlađih starosnih grupa, kao i ostale kategorije stanovništva. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH svakodnevno pristižu zahtjevi za revidiranje prioritetnih grupa koje proslijeđujemo nadležnom stručnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju na razmatranje - rečeno nam je iz kabineta vršioca dužnosti direktora Zavoda Siniše Skočibušića.

Zatražili smo da prokomentiraju činjenicu kako pojedine zemlje nabavljaju vakcine protiv koronavirusa i za narednu godinu, a mi još nemamo masovne imunizacije u BiH, odnosno, FBiH. Upitali smo i koja vakcina ima najduži rok trajanja, a koja se pokazala najučinkovitijom.

- Najduži rok trajanja ima kineska vakcina. Rok trajanja je dvije godine. Najbolja vakcina je ona koja je trenutno dostupna jer svaka vakcina štiti od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. U narednom periodu očekuje se nastavak razgovora sa Pfizerom za nabavku 1.000.000 doza, čime bi se osigurala vakcinacija svih zainteresiranih građanki i građana Federacije BiH. U skladu s tim Zavod će u narednom periodu intenzivirati kampanju promocije vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH, te se nadamo da ćete nam i vi mediji u tome pomoći - navode iz Zavoda.

Nabavka vakcina Sputnik V 

Podsjećamo, u Federaciju BiH još nije stigla niti jedna doza od pola miliona naručenih Sinopharm vakcina iz Kine.

Upitali smo i šta je sa nabavkom ruskih Sputnik V vakcina u koju se ide sa Vladom Kantona Sarajevo. Ko u tom slučaj pregovara sa proizvođačem, koliko će koštati...

- U skladu sa Sporazumom premijera KS Edina Forte i premijera FBiH Fadila Novalića, pregovore za ovu nabavku vodi Vlada KS. Sve pribavljene vakcine iz tog ugovora dijele se u omjeru 40:60, odnosno 40 posto ukupne količine naručenih vakcina pripast će Kantonu Sarajevu, a preostalih 60 posto će se raspodijeliti ostalim kantonima u Federaciji BiH. Što se tiče troškova, Vlada KS učestvuje u troškovima do 2.000.000 KM, a svi ostali troškovi pripadaju Vladi FBiH, uključujući nabavku, transport, carinske procedure, skladištenje - kazali su nam u Zavodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.