open-navfaktor-logo
search
Košta 20 KM
Kada će građani TK prestati plaćati "markicu" zdravstvenog osiguranja?
Skupština Tuzlanskog kantona (TK) jučer je jednoglasno usvojila incijativu za ukidanje plaćanja zdravstvenih "markica" za građane Tuzlanskog kantona. Premija koja iznosi 20 KM po nosiocu zdravstvenog osiguranja, osim za kategorije koje su oslobođene plaćanja, ovim nije ukinuta, a sada je na potezu kantonalna Vlada.
16.03.2023. u 19:48
get url
text
Zdravstvena legitimacija u TK

- Prema usvojenom zaključku, Vlada TK, zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, treba da kreira novu odluku, kojom će teret participacije sa građana preći na Vladu, odnosno kantonalni budžet. Nakon toga, nova odluka o participaciji će biti proslijeđena Skupštini TK na usvajanje, čime bi procedura bila zaokružena i odluka bi stupila na snagu - kaže zastupnica SDA u Skupštini TK Lejla Vuković, koja je s kolegom Smajom Mandžićem predložila spomenutu inicijativu.

Ona dodaje da je u zaključku navedeno da odluka treba da bude donesena po hitnom postupku, da bi što prije došla pred zastupnike.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kaže da je za usvojenu incijativu čula iz medija jer nije bila prisutna na jučerašnjoj jednici Skupštine TK.

- Kada dobijemo zaključak Skupštine, mi imamo obavezu da postupimo po njemu. To je naša zakonska obaveza - navela je Čolić.

Premija osiguranja iz 2022. godine važi do 31. marta 2023. godine i do tog datuma su građani dužni uplatiti premiju za tekuću godinu. S obzirom na to da su mnogi već uplatili 20 KM za 2023. godinu ili će to učiniti do donošenja odluke o oslobađanju plaćanja za građene, odluka Vlade TK morat će staviti sve građene u isti položaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.