open-navfaktor-logo
search
Melanholija
Kad prođu novogodišnji praznici: Kako pobijediti januarsku depresiju
Svi se, nakon što prođu novogodišnji praznici, pomalo osjećamo depresivni. No, to ne čudi, s obzirom da se tokom božićnih i novogodišnjih praznika gotovo potpuno isključimo iz realnosti i okrenemo maksimalnom uživanju i slavlju
04.01.2020. u 16:29
get url
text

Nepisano je pravilo da se nakon novogodišnjih praznika svi pomalo osjećamo depresivni.

Takav osjećaj ne čudi, s obzirom na to da se tokom božićnih i novogodišnjih praznika gotovo potpuno isključimo iz realnosti i okrenemo maksimalnom uživanju i slavlju.

Prema tome, povratak na posao ili u školske klupe mnogima predstavlja noćnu moru. Osim toga, nakon praznika puno se i potrošimo, uglavnom dobijemo i koji kilogram i to najčešće dovodi do "januarske" depresije.

Najgore što sebi možemo učiniti, je prepustiti joj se. Na svu sreću, postoji nekoliko načina kako je možemo pobijediti:

Promjena izgleda

Nova godina - nova ti! Promjena ne mora biti drastična, a čak i najmanja je dobrodošla. Najupečatljivija promjena svakako je promjena boje ili dužine kose, ali ako niste spremni za taj korak, možete jednostavno napraviti frizuru kakvu ne nosite svakodnevno. Ako ste vjerni nude ruževima, probajte ih zamijeniti nekim upečatljivijim bojama poput crvene, ružičaste ili narandžaste. U svakom slučaju, sigurni smo kako ćete se nakon promjene bolje osjećati.

Vježbanje

Jedan od najučinkovitijih načina za uklanjanje depresije je – znojenje. Tokom vježbanja tijelo otpušta endorfine, poznatije kao hormone sreće. To uveliko pomaže u borbi protiv depresije, a vježbanje je dobro i za fizičko zdravlje. Nakon nekog vremena primijetit ćete i prve rezultate što također, pozitivno djeluje na raspoloženje.

Wellness

Može li nas išta bolje izliječiti od depresije nego wellness? Mnogi su mišljenja da – ne može. Zato sebi priuštite hedonističko uživanje u termama koje imaju wellness i beauty centar, saunu i bazen.

Generalno čišćenje

Da, znamo da vam ovo nikako ne zvuči kao dobra ideja, ali, vjerujte, pomaže! Jeste li primijetili da ste sretniji nakon što se riješite bespotrebnih stvari u ormaru, ali u cijelom stanu? Nered i gomila stvari mogu negativno utjecati na naše raspoloženje. Prema tome, čišćenje na neki način može imati katarzičan učinak i učiniti nas sretnijima. Osim toga, čišćenje je odličan način da se pokrenete nakon ljenčarenja tokom praznika.

Svježi zrak

Zatvaranje u kuću nikako vam neće pomoći u borbi protiv depresije. Upravo zbog toga trebate provoditi što više vremena na svježem zraku. Pozovite prijateljicu ili partnera u šetnju ili na planinarenje. Ne samo da ćete uživati u svježem zraku, nego ćete u razgovoru s njima zaboraviti na sve probleme koji izazivaju depresiju. Trebamo li spomenuti i da ćete nakon toga spavati kao beba, a svi znamo da je kvalitetan san također poželjan u borbi protiv depresije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.