open-navfaktor-logo
search
Državni parlamentarci
Kad plaća ide, uvreda ne manjka, a rad besmislen, beskoristan i gubljenje vremena, što su i sami zastupnici ocijenili
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu, na pragu maja 2022. godine, usvojio je budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. Isti dan zastupnici su usvojili deklaraciju kojom se Evropski parlament poziva da do kraja prošle godine predloži Evropskoj komisiji dodjelu kandidatskog statusa našoj državi.
04.05.2022. u 08:43
get url
text

Da nije žalosno bilo bi smiješno, ali ovo najbolje ilustrira kako jako dobro plaćeni državni parlamentarci rade i kako su radili skoro cijeli mandat.

Deklaracija o dobijanju kandidatskog statusa

Sjednica Zastupničkog doma prošla je i uz obilje međusobnog "čašćavanja" zastupnika, pa je spominjano dobijanje po gubici, ispiranje mozga...

Ništa bolji nije bio ni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog kojeg još nemamo usvojene zakone ključne za evropski put naše države, kao ni zakone koji bi trebali pomoći građanima usljed udara cijena.

I sami parlamentarci priznaju da je rad bio beskoristan, besmislen, praćen konstantnim blokadama i da je ovo jedan izgubljen mandat. Ali opravdanja uvijek ima. 

VEZANI TEKST - Uvrede tokom rasprave o stanju na BHRT-u u Parlamentu BiH: Ko masira mozak, ko je glup...

Nermin Mandra, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da je mandat prošao u borbi s blokadama, opstrukcijama, raznim frustracijama, te se ne može reći da je bio efikasan.

- Ne može se pričati o poslu, o radu. Ako neko ne dođe na sjednicu, a bez njegovih ruku se ne može nešto usvojiti, o čemu pričamo. Neki zastupnici su dolazili da rade, predlagali su zakone i inicijative, ali one uglavnom nisu dobijale podršku jer je neko rekao da ne učestvuje u radu Parlamenta – dodao je Mandra.

Kazao je da se uglavnom nalazilo nešto čime se ucjenjivalo, te da je to prvo bilo pitanje imenovanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pa Godišnji akcioni program (ANP) koji se šalje u NATO, a posljednjih skoro godinu dana su stranke iz RS-a odlučile bojkotovati rad nakon što je tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakna Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

- I one srednje dvije godine mandata su bile s mukom. Bilo je da se sačuva rad institucija od onih koji žele da tih institucija nema. S tim smo imali posla. I radilo se koliko se moglo. Više nije nego što jeste – istakao je Mandra.

Dodao je da je Zastupnički dom usvajao zakone bitne za evropske integracije, ali to nije učinio Dom naroda.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je tokom ovog mandata, koji je pred istekom, održao 23 redovne i 13 hitnih sjednica. Za to vrijeme su razmatrali oko 80 uglavnom izmjena i dopuna zakona. Polovica tih zakonskih propisa je uspjela proći kompletnu proceduru usvajanja, s tim da ih je većina odbijena. U proceduri i dalje ima niz zakona, među njima i iz 2018. kao što je izmjena i dopuna Zakona o sportu.

Dom naroda je skoro duplo lošiji.

VEZANI TEKST - Najviše pričali o izbornim krađama, a nisu došli na komisiju podržati izmjene zakona koje to rješavaju

- Ništa korisno nismo uradili u cijelom mandatu. Bavili smo se trivijalnim stvarima. To je stvar parlamentarne većine koja je izabrala ovo Vijeće ministara BiH. Mi iz opozicije smo davali dosta inicijativa, ali većinom to nije prihvatano. Ono što je i prošlo kroz Zastupnički dom, blokirano je u Domu naroda glasovima HDZ-a i SNSD-a – ocijenio je Dragan Mektić, zastupnik SDS-a.

Komentirajući Deklaraciju o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, koju je u srijedu usvojio Zastupnički dom, a predložio ju je zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović, Mektić je rekao da je bilo besmisleno njeno usvajanje u situaciji kada nisu usvojeni zakoni ključni za evropski put.

- Ali s druge strane ne možete biti protiv takve deklaracije. Usvajanje budžeta za prošlu godinu je bilo gubljenje vremena. I Vijeće ministara BiH ne znam je li predložilo dva zakona. Uglavnom, ovo je izgubljen mandat – dodao je Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.