open-navfaktor-logo
search
Ostanite zdravi
Kad napadaju bakterije i virusi: Ovo je sve što trebate znati ako želite ojačati imunitet
Jačanje imuniteta je jako važna stvar. Da bi bili u top formi, zdravi, jaki, veseli, i kako biste tokom zimskih mjeseci pobijedili bakterije i viruse, važno je voditi računa o svom duhu i tijelu.
10.03.2020. u 20:40
get url
text

Kako bi naš organizam radio kao savršen mehanizam, trebate paziti na njegove dijelove i voditi računa o svakom otkucaju. Za savršen puls, otporan i zdrav organizam, potrebno je tijelu osigurati jak imunitet.

Simptomi pada imuniteta kod odraslih osoba

Učestali osjećaj isrpljenosti, nemoći, opće slabosti tijela, bezvoljnost, umor, nedostatak energije, a realno niste bili izloženi većim fizičkim i psihičkim naporima, veoma često mogu biti prvi pokazatelji pada imunološkog sistema.

Oslabljeni imunitet lako se može primijetiti i po izgledu kože, noktiju i kose.

Ukoliko je riječ o problematičnoj i suhoj koži, pojavi ekcema, perutanju kože zatim slaboj kosi sa ispucalim i lomljivim krajevima, kao i problemi krhkih noktiju, treba reagovati na imunizaciji organizma.

Herpes na usni i koži jedan je od čestih pokazatelja oslabljenog imuniteta. Iako je većina "zaražena" herpes simpleks virusom, inficiranost ovim virusom ne pokazuje se uvijek. On se pritaji, pretežno u ćelijama nervnih ganglija.

Kada padne imunitet, odnosno kada je loša odbrambena sposobnost organizma, virus se manifestuje i pokazuje najčešće na usni i sluzokoži usta ili nosa. Zato treba raditi na jačanju imunološkog sistema organizma.

Kako ojačati imunitet na najbolji način

Prije svega treba obratiti pažnju na stil života. Dovoljno sna – najmanje osam sati, redovna fizička, ali dobro odabrana aktivnost, najbolje tri puta sedmično, boravak u prirodi, relaksiranje uz drage ljude, eliminacija stresa, dovoljno unošenje vode, preporučena doza je dva litra, tj. osam čaša dnevno.

Osluškivanje svog tijela i briga o njemu sigurno je pravo oružje protiv opakih neprijatelja koji vrebaju svaki trenutak slabosti kako bi napali naše tijelo, stoga, krećemo u ozbiljnu borbu za jači imunitet.

Ojačati imunitet čajevima

Kada se priča o borbi protiv bolesti, odmah nam pada na pamet topli, prirodno obojeni napitak koji se pije iz šolje. Riječ je naravno, o čaju. Postoje razne vrste i mješavine čajeva. Najbolje je izabrati onaj koji vam najviše prija, jer o ukusima ne treba raspravljati.

Možete se zagrijati čajem od šipka, kamilice, zelenim čajem, nanom, hibiskusom, koji god da odaberete, nećete pogriješiti, jer čajevi imaju smirujuće dejstvo na organizam, ublažavaju stres, a zbog određene doze kofeina, poboljšavaju koncentraciju.

Ako želite da poboljšate aromu čaja da bi više uživali u njegovom ispijanju, predlažemo da iscijedite pola limuna, dodate kašičicu, dvije meda, možete narendati malo đumbira, ali sve to kada se čaj prohladi da bi se najbolje iskoristile hranljive i ljekovite supstance iz ovih dragocjenih namirnica.

Ojačati imunitet hranom

Kako bi rekli naši stari, jedi dijete, zdravlje ti na usta ulazi! Samo što je dokazano da ukoliko želite da ojačate imunološki sistem, ne treba da jedete brzu hranu (masnu).
Samo posebnim odabirom zdravih namirnica, možete osnažiti i izliječiti organizam.

Namirnice koje se preporučuju za jačanje imuniteta su zeleno povrće, od kojih izdvajamo špinat, on je bogat vitaminima A, E, B1, B2, B9, kao i mineralima, a tu su i brokula, grašak, kelj, kupus, patlidžan, luk…

Nećemo zapostavljati ni narandžasto i crveno povrće i voće, tikvu, mrkvu, cveklu, paradajz, papriku, mandarine, narandže, nar, jabuke koje zbog svoje boje poboljšavaju i raspoloženje. Možete ovu harmoniju toplih tonova i ukusa razbiti limunom koji je sinonim za vitamin C.

Od orašastih plodova tu je orah, badem, lješnik i nezaobilazni kesten, koji je nepravedno zapostavljen, a pun je vitamina i minerala.

Bijeli luk za jači imunološki sistem

Veoma popularan, ali ne tako omiljen kod svih je neprocjenljivi bijeli luk. Ova dragocjena biljka se od davnina koristila kao hrana, kao lijek, a neki su mu pripisivali i magijska dejstva (nosio se u džepu za sreću, kao hamajlja).

Bilo kako bilo jasno je da je veliki borac protiv virusa, bakterija, parazita i čini dobrobit čitavom organizmu.

Zbog veoma intenzivnog mirisa i ukusa, možete ga jesti pomiješanog sa jogurtom ili peršunom kako bi neutralisali njegov jak miris.

Cink za jačanje organizma

Veoma je značajan mineral u borbi za jačanje imuniteta. Često ga zapostavljamo a trebalo bi ga što više unositi tokom zime, jer je neophodan za funkcionisanje našeg tijela u cjelini.

Cink podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži, koja su vrlo bitna u odbrani organizma od raznih patogenih klica. Pored toga, sprječava upale, stvara barijeru na sluzokoži nosa i grla te odbija ulaz virusa gripe u tijelo.

U hranu bogatu cinkom svrstavamo prije svega namirnice živitinjskog porijekla, jaja, piletinu, junetinu, puretinu, morske plodove – školjke, rakove, tunu… Biljni izvori cinka su badem, grah, pšenica, integralne žitarice, sjemenke bundeve.

Đumbir za snažniji imunitet

U posljednje vrijeme dosta tražena biljka, može biti odličan način da ojačate imunitet. On dokazano djeluje protiv upalnih procesa, pa je odlično rješenje kada želite da se izborite sa gripom ili prehladom. Đumbir je također i antioksidans, a oni su jedni od glavnih supstanci koje osnažuju imunološki sistem.

Zob za otpornije tijelo

Ovu žitaricu u obliku pahuljica obično jedemo za doručak. Izuzetno je zahvalna namirnica. Brzo se priprema, ne prljate puno posuđa, a osigurava dovoljnu količinu energije koja je potrebna organizmu za nastavak radnog dana. Zob kao žitarica sadrži obilje hranljivih supstanci.

Ova žitarica je riznica magnezija, joda, cinka, kalija, fosfora i mnogih drugih minerala.

Zob blagotvorno djeluje na organizam pod stresom i smanjuje simptome depresije. Također ima svojstvo antioksindansa koji odlično čisti organizam od loših supstanci i osnažuje imunitet. Poboljšava kognitivne sposobnosti, pozitivno utječe na koncentraciju, memoriju i učenje.

Kako pripremiti zobenu kašu

Pošto je zobena kaša sama po sebi neutralnog ukusa, možete je obogatiti lješnicima, orasima, bademom, šumskim voćem, zasladiti medom.

Dakle, priprema se tako što u posudu stavite tri do četiri supene kašike zobenih pahuljica, dodate vode tek toliko da potopi pahuljice, kuhate na jakoj vatri dok ne proključa, miješate dok ne ispari sva voda i dok smjesa ne postane kašasta. Potom kašu sipate u posudu, dodate sve gore pomenute sastojke ili sami kombinujete svoju verziju. Vrstan i zdrav doručak je spreman.

Blago u tanjiru za najjaču odbranu od virusa – hipokratova čorba

Kada dođe vrijeme za ručak, možete se okrijepiti takozvanom hipokratovom čorbom. Ona se zbog svojom hranljivih sastojaka preporučivala najtežim pacijentima i onima koji su bili krhkog zdravlja. Kako bi se što prije oporavili i poboljšali svoju zdravstvenu sliku.

Najveća vrijednost ove supe od povrća je ta što ljekovito djeluje na jačanje imuniteta, detoksikaciju organizma i jačanje bubrega. Kako god, ovu supu preporučujemo i kao glavni obrok, jer je veoma hranljiva i brzo zasiti.

Kuha se na laganoj vatri sa što manje vode. Također, posuda u kojoj kuhate čorbu mora biti poklopljena kako bi svi hranljivi sastojci ostali sačuvani.

Za nju vam je potrebno: 1 korijen celera srednje veličine, 1 korijen peršuna srednje veličine, 2 glavice luka srednje veličine, 2 male prase, bijeli luk prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršunovog lista, 600 g paradajza, 400 g krompira.

Sama priprema čorbe nije komplikovana.

Operite sastojke, ogulite povrće, isjeckajte na sitne dijelove, a možete ih i narendati kako bi se prije skuhali. Nalijete lonac vodom toliko da povrće ogrezne u vodi. Pojačate vatru do ključanja, a potom smanjite i neka se krčka na tihoj vatri dok povrće ne omekša.

Kad je čorba kuhana, dodajte bijeli luk i začine u malim količinama – lovor, origano, ruzmarin, žalfiju, kim, majčinu dušicu, kapar, muskatni orah. Kuhanu čorbu izmiksajte i možete je poslužiti. Ovo zlato u tanjiru je najbolje za jačanje imuniteta zbog svojih dragocjenih sastojaka.

Luk – ljuti ratnik protiv virusa

Jedan je od sastojaka ove supe. Sadrži visok nivo vitamina C kao i brojne druge hranljive supstance, od kojih naš imunitet ima itekako prednosti. Primjera radi, mineral selen. Selen je neophodan našem organizmu jer je simbol jačanja imuniteta.

Ima izuzetnu ulogu u normanom funkcionisanju cjelokupnog organizma, a posebno utječe na rad hormona štitne žlijezde. Poboljšava očuvanje elastičnosti kože, čuva organizam od starenja, zato je neophodan u borbi za vitalnost organizma.

Magični bijeli luk

Zbog velike količine antioksidansa spada u najjače borce protiv upornih virusa i infekcija. Dobar je u liječenju upalnih procesa grla, uha, krajnika, ublažava simptome herpesa. Ima glavnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i povoljno utječe na liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Zbog bogatstva antioksidansa se nesumnjivo ubraja u snažne saveznike imunološkog sistema.

Krompir za otpornije tijelo

Ova namirnica ima veliku primjenu u liječenju tijela, kako spolja tako i iznutra. Može se koristiti kao sirov i termički obrađen. Dragocjen je u očuvanju jakog imunološkog sistema. Važi za namirnicu sa visikom energetskom vrijednošću, zbog svojih hranljivih supstanci.

Posjeduje, proteine, ugljikohidrate, vitamnin C, količina celuloze omogućava pravilan rad crijeva, te je odličan kao prilog svakom obroku. Preporučuje se kao veoma važna namirnica u jačanju imuniteta.

Kako bi se zasladili poslije ove čorbe i pojeli nešto umjesto večere, probajte sa kombinacijom suhog voća, orašastih plodova, limuna i meda.

Vitaminska bomba za jačanje imuniteta

Da bi se zdravo zasladili naoružajte se vitaminskom bombom koja će osnažiti vaše tijelo i ojačati imuntet organizma. Za ovu zdravu poslasticu bit će vam potrebno: 100 g suhog grožđa, 150 g oraha, 100 g badema, kora od dva limuna, 100 g suhih kajsija, 100 g suhih šljiva, 250 - 300 g meda.

Sameljite na mašini za mljevenje mesa: suho grožđe, orahe, bademe i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli.

Promiješajte, dodajte samljevene suhe šljive i suhe kajsije. Na kraju dodajte med i opet promiješajte. Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana.

Za djecu stariju od tri godine - 1 kašičica dva puta dnevno.

Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.

Teglu sa čarobnim vitaminima za jačanje imuniteta čuvajte u frižideru.

Ako mislite da vam je potrebno dadatno jačanje imuniteta i pored ovih prirodnih sastojaka koje unosimo u organizam putem hrane, možete se dodatno snabdjeti i osigurati jači imunološki sistem – suplementima.

Suplementi za jačanje imuniteta kod odraslih osoba

Na tržištu postoji raznovrsna ponuda dodataka ishrani u vidu praškova, tabletica i kapsula, koji ukoliko ih uzimamo na pravilan način, daju organizmu dovoljnu količinu potrebnih vitamina i minerala koji su neophodni za jačanje imunološkog sistema.

Naravno, najbolji izvori hranljivih aktivnih sastojaka su svježe voće, povrće, namirnice životinjskog porijekla. U njima se nalaze neprocjenjive tvari koje organizmu osiguravaju potrebno gorivo za pravilan rast, razvoj i obnovu ćelija organizma.

Realno gledano, ko od nas u svakodnevnoj ishrani unosi dovoljnu količinu vitamina i minerala? Priznat ćete - veoma mali broj.

Zato se moramo osloniti na farmaceutsku industriju, koja nas svakodnevno bombarduje najboljim formulama za zdrav, jak i izdržljiv organizam i savršeno jak imunološki sistem. Suplementi su nam najdostupniji i skoro da nam uskaču u potrošačku korpu.

Na policama apoteka i supermarketa možete naći Ehinaceu u kapsulama. Ova biljka važi za kraljicu imuniteta i dugi niz godina se koristi u medicini kao biljka sa ljekovitim sastojcima.

Ova biljka jača imunološki sistem i otpornost organizma od raznih virusa i gljivica. Stimuliše bijela krvna zrnca tj. leukocite, koji imaju imunološku ulogu i brane organizam od bolesti.

Ehinacea ima protivupalno i antivirusno dejstvo, potvrđeno jača imunološki sistem i često se koristi u liječenju prehlada i gripa.

Suplementi i šumeće tablete vitamina i minerala

Vitamin C dobro je uzimati kada ne možemo da se izborimo sa velikom količinom stresa i kada osjećamo da smo pod velikim pritiskom. Postoje u tabletama i šumećim tabletama.

Postoji dosta proizvođača šumećih tableta na našem tržištu, ali pored njihove praktičnosti, stručnjaci ipak savjetuju uzimanje ovih dodataka u prahu.

Vitamin B5 je značajan za regulisanje hormona stresa i reproduktivnih organa i potrebni ga je uzimati radi boljeg funkcionisanja čitavog organizma.

Za zdrave zube i kosti i kardiovaskularni sistem veoma je važan kalcij, vitamin D3 i vitamin K2. Kalcija ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, ali ako ne konzumirate ove namirinice ili ukoliko vam smetaju, možete ih koristi kao suplemente za jačanje imuniteta.

Za opću potporu organizma tu je nerazdvojna veza magnezijuma i cinka. Magnezij igra značajnu ulogu u mnogim procesima u ljudskom organizmu, ali se ne nalazi u namirnicama u potrebnim količinama. Tako da unošenje ovog sastojka putem hrane neće biti dovoljan za kvalitetan rad našeg organizma.

Kako biste nadoknadili ovaj manjak možete pripremiti kupku od gorke soli jednom do dva puta sedmično ili ga prosto možete dopuniti suplementom.

Cink povoljno utječe na varenje i imunološki sistem, kao i za održavanje nivoa bakra pod kontrolom. Previše bakra može imati negativnih utjecaja na tijelo i um. Zato treba biti veoma pažljiv u kombinaciji i količini suplemenata koje unosimo u organizam da ne bi izazvali suprotan efekt – jer je jedina razlika između lijeka i otrova - u količini unosa određene supstance.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.