open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Kad Mandić brine o boračkoj populaciji: Pomiješao ratove ili je važno samo da novac ostane u koaliciji?
Srđan Mandić, načelnik sarajevske Općine Centar, potpisao je ugovore sa predstavnicima deset boračkih organizacija o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata, a u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji.
08.04.2022. u 10:53
get url
text

Između ostalog Mandić je ugovor potpisao i sa Esadom Tuzovićem, koji je bio kandidat SDP-a za Općinsko vijeće Centar na prethodnim izborima.

Prema registru udruženja građana, Tuzović je potpredsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo.

Neobična je i izjava načelnika Mandića da je "opredjeljenje lokalne zajednice da podržava projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika boračke populacije kao i njegovanje tradicija odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine".

- Pripadnici boračke populacije su heroji koji su odbranili našu jedinu domovinu i obavezali nas da nikada ne zaboravimo njihov neizmjerni doprinos slobodnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Svi mi koji smo preživjeli strahote devedesetih godina moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koja su napravili - istakao je načelnik Mandić.

Postavlja se pitanje kako je pomoć Udruženju antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. pomoć boračkoj populaciji iz perioda 1992-1995. godine?! Pritom, da ne bude zabune, ne može biti sporno ako Općina daje sredstva namijenjena za sufinansiranje troškova rada udruženja koja njeguju antifašističku tradiciju 1941-1945, samo je neobično da načelnik Mandić govori jedno, a radi drugo. Ili možda je sve logično ako se radi o koalicionim partnerima?

Tuzović je i bivši direktor Instituta za mjeriteljstvo koji je na ime bijelog hljeba, prema pisanju CIN-a, 2011. godine naplatio 18.099 KM.

Prema pisanju medija revizijski izvještaj Instituta za mjeriteljstvo BiH koji je sačinio Ured za reviziju institucija u BiH 2010. godine pokazao je niz nepravilnosti, utvrđeno je i da je direktor Tuzović vozio dva automobila. 

- Uočili smo da je direktor Instituta imao na raspolaganju automobil "renault clio" sve vrijeme, a da je po potrebi koristio i drugo vozilo "passat", za koje je zadužen vozač Instituta – naveli su tada revizori.

S obzirom na to da ovakvo korištenje službenih vozila može uzrokovati nenamjensko korištenje javnih sredstava, preporučili su Institutu da preispita ova prava u cilju racionalizacije izdataka za ove namjene, dok Vijeće ministara ne donese podzakonske akte u ovoj oblasti.

Revizijski izvještaj iz 2010. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.