navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Je li vam poznato

Kad leptirići u stomaku luduju: Šta se dešava u tijelu kad se zaljubimo

Kada imate energije da "prevrćete" planine, kad vam osmijeh ne silazi s lica, a leptirići u stomaku luduju, pa hodate kao da lebdite, kad vam se razum muti i kad nije važno šta radite i gdje ste sve dok ste zajedno - zaljubili ste se.

Objavljeno: 30.01.2020. u 11:33
get url
text

Evo šta se dešava u našem tijelu kad nađemo ,"srodnu dušu":

Hrabriji

Upravo taj osjećaj želje da što prije vidimo osobu u koju smo zaljubljeni navodi nas da više rizikujemo i budemo hrabriji, kako bismo dobili ono što želimo.

Dekoncentrisani

Ako ne možete da se fokusirate na jedan zadatak koji je pred vama, krivi su „leptirići“ u stomaku. Zaljubljenost se miješa u sposobnost našeg mozga da se posveti jednoj aktivnosti.

Samopouzdaniji više nego ikada

Zaljubljenost donosi više samopouzdanja, ali i optimizma, jer odjednom, kao da je sve u redu, a i ono što nije, više nije važno, jedino je važno kada ćete ga ili nju opet vidjeti.

Pametniji

Barem nakratko! Zaljubljenost oslobađa dopamin, koji pospješuje kognitivne i motorne sposobnosti. Učesnici jednog istraživanja postajali su kratkoročno vještiji sa izvođenjem komplikovanih zadataka nakon što bi vidjeli ime osobe koju vole na kompjuterskom ekranu.

Stabilniji 

Rezultati studije provedene u Nemačkoj pokazali su da osjećaj zaljubljenosti ima duboke efekte na ličnost, čak i kada imamo probleme. Pacijenti koji su bolovali od neuroze, anksioznosti ili depresije postajali su stabilniji kada se zaljube.