open-navfaktor-logo
search
Pečat
Kad Konaković tumači propise po principu "uzmi šta ti odgovara", zakone čita do člana 12
Sve i da predsjedavajući Skupštine KS jeste zadužen za pečat, Konaković ni po vlastitom ni po tumačenju nove većine, nije predsjedavajući Skupštine, mada je i danas sam priznao da je "svjesno i u skladu sa Zakonom zaštitio pečat".  Prethodnih dana je koristio termin "zarobio pečat"
08.01.2020. u 12:01
get url
text

Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nakon pokušaja održavanja sjednice Skupštine, dao je izjavu novinarima. Obrazlagao je ponovo šta je sa službenim pečatom Skupštine KS.

-Niko ne vraća pečat, pečat je u Skupštini Kantona Sarajevo onako kako Zakon nalaže. Molim vas da pročitate Zakon o pečatu, članove 2 i 12. U članu 2 se kaže ko ima pečat, Skupština KS ima pečat, a član 12 kaže da pečatom rukovodi rukovodilac organa. Rukovodilac organa je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. Procijenivši tadašnju situaciju u jednom nelegalnom sazivanju sjednice, da bi moglo doći do zloupotrebe, potpuno sam svjesno i u skladu sa Zakonom zaštitio pečat - rekao je Konaković te dodao da "Poslovnik obavezuje predsjedavajućeg da zaštiti procedure i ja sam sve to odgovorno uradio".

Konaković je obrazlagao i kako on vidi, odnosno priželjkuje daljnji tok događaja u Skupštini KS, što možete pogledati u videu na kraju teksta.

U vezi s krivičnom prijavom koja je podnesena protiv njega i premijera KS Edina Forte, a u vezi s podjelom novca iz budžeta KS, Konaković je između ostalog, rekao novinarima: "Možete otići kod korisnika da vidite kako je svaka marka utrošena".

I ranije smo se vodili tom Konakovićevom preporukom, pa smo zatražili informacije od onih kojima je obilato davao novac građana Kantona Sarajevo. Odgovor o utrošku novca nikada nismo dobili. Opširnije možete čitati u tekstu: Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a.

Suprug kandidatkinje NiP-a koja nam se tada javila na telefon u BANU-u nedavno je napustio tu stranku. Odlazak iz Konakovićeve stranke Narod i Pravda javno je obrazložio, opširnije u tekstu: Suprug izvršne sekretarke BANU-a napustio NiP: "Odlazim zbog licemjera i munafika"

U vezi s tumačenjem propisa KS i čuvanja i korištenja pečata, zanimljiva je Konakovićeva selektivna primjena tih istih propisa na način - uzmi šta ti odgovara. 

Naime, Zakon o pečatu KS zaista u članu 2 i članu 12 govori ono što je Konaković izrekao jutros pred novinarima. "Mali problem" predstavlja što Konaković po funkciji koju obavlja nije taj na koga se citirani članovi Zakona odnose. U zakonu se govori o "funkcioneru koji rukovodi organom uprave", a koji treba da se brine o pečatu i koristi ga. Skupština nije organ uprave, nego organ vlasti. Prema tome, predsjedavajući Skupštine nije taj koji je zadužen za pečat. 

Primjera radi, to se upravo precizira u članu 17 kojeg Konaković nije našao za shodno citirati. Tamo, između ostalog, stoji: 

Funkcioner koji rukovodi organom uprave ili službeno lice ovlašteno za čuvanje i upotrebu pečata, dužni su odmah prijaviti nestanak pečata Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona i oglasiti u "Službenim novinama Kantona Sarajevo"....

Sve i da predsjedavajući Skupštine KS jeste zadužen za pečat, Konaković ni po vlastitom ni po tumačenju nove većine, nije predsjedavajući Skupštine, mada je i danas sam priznao da je "svjesno i u skladu sa Zakonom zaštitio pečat".  Prethodnih dana je koristio termin "zarobio pečat". 

Šteta što je Konaković čitao Zakon samo do člana 12. Poslije njega, logično, ide 13, a tomo stoji: "Pečat Kantona čuva i upotrebljava lice koje ovlasti Skupština Kantona".  Konaković, niti bilo ko od zastupnika ni članova Kolegija, nisu oni koje je ovlastila Skupština. 

Kao što je poznato, poslovnici o radu parlamenta, pa tako i Poslovnik Skupštine KS, preciziraju sve ono što ustavi i zakoni nisu izričito naveli. U ovom slučaju, precizirano je i ko je ovlašteno lice zaduženo za pečat. 

-Skupština ima pečat u skladu sa zakonom. O čuvanju i upotrebi pečata stara se sekretar Skupštine - jasno je navedeno u članu 5 Poslovnika Skupštine KS. 

U konkretnom slučaju to je Almira Kulovac-Šetkić. Ona je 31. decembra 2019. godine prijavila Drugoj policijskoj upravi MUP-a Kantona Sarajevo da je pečat uzeo Elmedin Konaković i da ga koristi. Postupila je u skladu sa spomenutim članom 17 Zakona o pečatu kojeg Konaković zobilazi u tumačenju propisa, a gdje stoji da je kao ovlašteno lice dužna "odmah prijaviti nestanak pečata Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona i oglasiti u "Službenim novinama Kantona Sarajevo". 

Isti dan, Kulovac-Šetkić i šefica Kabineta predsjedavajućeg Aida Arap saslušane su po nalogu Tužilaštva KS u svojstvu svjedoka.

Iako je javno priznao da je sakrio i "zarobio" pečat, Konaković još nije pozvan u MUP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.