open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Kad funkcionerima treba povećati plaće, nema prepreka: Ovom odlukom bi dobijali i 600 KM više
Delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz obrazloženja da nema analiza i nema budžeta, odbili su da po hitnom postupku budu razmatrane izmjene Zakona o plaćama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim se povećava koeficijent onima s najnižim plaćama. 
01.04.2022. u 15:50
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH

No to nije spriječilo da se u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dignu ruke za povećanje osnovice za obračun plaća za 2022. godinu, kojim se i funkcionerima povećavaju primanja i do 600 KM, iako i dalje nema analiza ni budžeta.

VEZANI TEKST - SNSD blokira usvajanje fiskalnog okvira, a onda to koristi kao argument za odbijanje povećanja plaća

Vijeće ministara BiH je u srijedu donijelo odluku da osnovica za obračun plaća iznosi 535 KM. Primjenjivat će se nakon što bude, ako bude, usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu.

Ovo se odnosi i na namještenike, državne službenike, vojnike i policijske službenike koji povećanje zaslužuju, ali se odnosi i na funkcionere jer su Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine obuhvaćeni i imenovani i izabrani zvaničnici, uključujući one koji se protive usvajanju povećanja koeficijenata tim istim vojnicima, policajcima i namještenicima. 

Trenutna osnovica je 475,69 KM. Primjenom nove primanja funkcionera bila bi povećana i 600 KM, a onima s najnižim plaćama u institucijama BiH za oko 60 KM.

Osnovna plaća se dobije množenjem osnovice i koeficijenta, a tome se dodaje i minuli rad, odnosno 0,5 posto za svaku godinu provedenu na radu. 

Tako bi plaća, bez minulog rada, za članove Predsjedništva BiH bila povećana sa 4.756 KM na 5.350 KM.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH bi imao 4.815 KM umjesto dosadašnjih 4.281 KM, što je povećanje od oko 530 KM. Zamjenici predsjedavajućeg bi imali 4.708 KM umjesto 4.186 KM, što je oko 520 KM više.

VEZANI TEKST - Jedan od mogućih scenarija osovine Čović - Dodik: Mostarizacija države BiH i FBiH, izbori 2022. samo u RS-u

Ministri bi imali 4.547 KM, što bi bilo oko 500 KM više nego sada, a parlamentarci bi imali oko 450 KM više, odnosno 4.494 KM plaće, bez minulog rada. Članovi kolegija oba doma Parlamenta BiH imali bi i nešto veće povećanje, kao i šefovi komisija i klubova u bh. Parlamentu.

Savjetnicima bi plaća bila povećana za oko 260 KM.

Njih nije moguće izuzeti nikakvom odlukom već samo izmjenama zakona. Dosadašnja praksa je pokazala da u Parlamentu BiH, uz izuzetke, nisu voljni smanjiti svoje privilegije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.