open-navfaktor-logo
search
Sarajevska limena misterija
Kad birokratija ruši bespravno izgrađeni objekat morate biti strpljivi
Šta se krije iza limene skalamerije ispred kultne sarajevske kafane Parkuša, misterija je koja se pokušava razotkriti od početka marta, u koju su se uključili bivši i aktuelni načelnik Nedžad Ajnadžić i Srđan Mandić.
12.03.2021. u 21:12
get url
text

Bivši načelnik Nedžad Ajnadžić poručuje nadležnim da ragiraju.

- Ono je izvan svakih mogućih arhitektonskih rješenje koje bi bilo prihvatljivo za centar grada. U moje vrijeme nije data saglasnost za bilo kakvu gradnju ili proširenje i mislim da nadležne inpsekcije trebaju reagirati odmah i ukloniti onu skalameriju iz centra Sarajeva - kategoričan je Ajnadžić.

Aktueleni načelnik Srđan Mandić, ne reaguje na upozorenje Ajnadžića, već nam iz Općine Centar danima stižu isti odgovori o uklanjanju limenog kontejnera i kada "ruši" administracija to će i sigurno i potrajati. Najnoviji odgovor koji smo dobili ne razlikuje se mnogo od predhodnih, ali se ponavlja da će objekat biti uklonjen, ali ne i kada.

- Za bespravno izgrađenu gradilišnu ogradu je doneseno rješenje o uklanjanju. Na ovo rješenje je izjavljena žalba drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Inspektorat Općine Centar je nastavio sa inspekcijskim postupkom i donesen je Zaključak o dozvoli izvršenja predmetnog rješenja koji je u otpremi. Izvršenje rješenja će se provesti nakon što Zaključak o dozvoli bude izvršan, te nakon što bude odabran izvođač radova s obzirom da je budžet Općine Centar tek usvojen, a okvirni sporazum za izvođenje radova je istekao. Po sticanju upravnih i tehničkih uslova predmetna ograda će biti prinudno uklonjena na teret izvršenika, ukoliko investitor to ne uradi dobrovoljno – odgovorili su iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.