open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Kabasti otpad umjesto na zelene površine možete besplatno odložiti na deponiju Smiljevići
Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad dva puta godišnje organizuje akcije besplatnog odvoza kabastog otpada sa područja Kantona Sarajevo, ali ipak svakodnevno pored kontejnera ili na javnim površinama vidimo odbačene komade namještaja.
17.12.2020. u 08:45
get url
text

Iz ovog preduzeća ističu kako su ekipe Eko-redara svakodnevno na terenu i da evidentiraju takve situacije.

- Aktivan je i eko-telefon 033 66 00 00 putem kojeg stanovnici prijavljuju neodgovorne pojedince, te preko naše Facebook stranice gdje dobijamo informacije o onima koji svoj kabasti otpad odlažu mimo predviđenih termina i na mjesta koja nisu namijenjena za odlaganje kabastog otpada – kazao je vršilac dužnosti direktora Rada Mirsad Hošić.

Rad u prosjeku godišnje prikupi oko 50 tona kabastog otpada.

- Prikupljeni kabasti otpad se dalje rastavlja jer ima plastike, metala, spužve, tkanine, drveta i grupiše sa materijalima od kojih je načinjen određeni kabasti otpad, a kada se prikupe dovoljne količine, raspisuje se javni poziv i vrši se prodaja tih sirovina – pojašnjava Hošić.

Iz Rada ističu kako je najbolje da se građani drže termina koji su predviđeni za prikupljanje otpada, ali da postoje i druge mogućnosti.

- Proljetna akcija se organizuje u aprilu, a jesenja u oktobru mjesecu. Stanovnici ukoliko imaju kabasti otpad koji žele odložiti mimo navedenih akcija, to mogu uraditi besplatno na Reciklažno dvorište u ulici Adema Buće broj 556 u sklopu Sanitarne deponije Smiljevići u periodu od ponedjeljka do subote od 7 do 19 i nedjeljom od 07.30 do 13.30, neradni dani su dani državnih i vjerskih praznika – pojašnjavaju iz Rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.