open-navfaktor-logo
search
Na strani historije
Južnoamerikanci rekli "ne" ideji FIFA-e da se SP igra svake dvije godine
Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) odbacila je prijedlog Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine, javlja Anadolu Agency (AA).
28.10.2021. u 21:09
get url
text

Čelnici deset članica CONMEBOL-a sastali su se u Paragvaju, gdje su jasno dali do znanja da nema razloga, koristi ili opravdanja za promjenu u načinu održavanja Mundijala.

- Prijedlog o kojem je riječ okreće leđa skoro stogodišnjoj svjetskoj fudbalskoj tradiciji, zanemarujući historiju jednog od najvažnijih sportskih događaja na planeti - navodi se u saopćenju CONMEBOL-a.

CONMEBOL je dalje poručio kako podržava Svjetsko prvenstvo koje je trenutno na snazi, uključujući njegove termine održavanja i sistem kvalifikacija. Dodali su da se aktuelni format pokazao kao uspješan, zasnovan na sportskoj izvrsnosti i koji nagrađuje trud, talenat i planirani rad.

FIFA-ina svjetska prvenstva se održavaju svake četiri godine još od samog početka 1930. godine. Samo su 1942. i 1946. godine otkazana zbog Drugog svjetskog rata.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo igra se 2022. godine u Kataru. Prethodno Svjetsko prvenstvo, koje je osvojila Francuska, održano je u Rusiji 2018. godine.

Brazil je najuspješniji nacionalni tim sa pet osvojenih titula svjetskog prvaka i to na mundijalima 1958, 1962, 1970, 1994. i 2002. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.