open-navfaktor-logo
search
Potvrdili
Južnoamerička fudbalska federacija podržat će Infantina za treći mandat predsjednika FIFA-e
Izvršni odbor Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL) na sastanku u Asuncionu podržao je sadašnjeg predsjednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Giannija Infantina za reizbor u martu 2023. godine, objavila je danas Južnoamerička federacija na svojoj web stranici.
12.10.2022. u 10:10
get url
text

- Nakon razmjene mišljenja o sadašnjosti i budućnosti južnoameričkog i svjetskog fudbala, Infantino je dobio jednoglasnu podršku saveza članica Conmebola - objavila je južnoamerička federacija na svojoj web stranici.

Italijansko-švicarski čelnik FIFA-e, koji je u predsjedništvu svjetske federacije od 2016., prethodno je bio na sastanku s vodstvom CONMEBOL-a.

Infantino će na 73.  kongresu FIFA-e u martu 2023. godine u Kigaliju, glavnom gradu Ruande, biti kandiat za treći mandat na čelu saveza.

Funkciju je preuzeo 2016. godine kada je FIFA bila upletena u korupcijski skandal, poznatiji kao FifaGate, koji je s trona svrgnuo dugogodišnjeg predsjednika, Švicarca Seppa Blattera.

Podrška CONMEBOL-a  dolazi u vrijeme zategnutih odnosa u fudbalskom svijetu, povezanih s isključenjem Rusije sa Svjetskog prvenstva 2022. i prijedlogom da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.