open-navfaktor-logo
search
Prvačići u klupama
Jutros počela školska godina u Kantonu Sarajevo sa posebnim mjerama zaštite
U Kantonu Sarajevo je prvi školski dan, a za brojne mališane, one najmlađe koji su krenuli u prvi razred, danas je posebno uzbudljiv i radostan dan.
01.09.2020. u 09:49
get url
text

Nastava u novoj 2020/2021. školskoj godini u osnovnim i srednjim školama u KS počela je danas, dok će u ostalim kantonima nastava početi 7, odnosno 8. septembra u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prvi školski dani su važni kako za djecu i njihove roditelje učiteljice i učitelje, a posebno će biti zahtjevno ove godine zbog pandemije koronavirusa.

{$galerijaFotografija}

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se održavati prema planu, odnosno rasporedu koji utvrđuje škola. 

U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave. 

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnici razredne nastave, odnosno predmetni nastavnici, učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi će neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem. 

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja 

Produženi boravak u školama će raditi u skladu sa donesenim epidemiološkim mjerama.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici septembra razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Prvačići, OŠ Hrasno, 01.09.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.