open-navfaktor-logo
search
Izručenje BiH
Jutarnji list: Lejla Fazlagić tvrdila da je u Sarajevu progone i šikaniraju jer je Hrvatica
Fazlagić, koja posjeduje državljanstvo Hrvatske, već tri godine se skriva u susjednoj nam državi, a pravosudne institucije BiH je traže zbog sumnji u odgovornost za brojna krivična djela pri obavljanju sudijske dužnosti
27.05.2019. u 15:13
get url
text
Lejla Fazlagić
Lejla Fazlagić

Nekadašnja sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić mogla bi biti izručena BiH. U suprotnom pravcu bi trebao ići Zdravko Mamić, prvi čovjek zagrebačkog Dinama koji se trenutno od hrvatskog pravosuđa skriva u BiH.

Fazlagić, koja posjeduje državljanstvo Hrvatske, već tri godine se skriva u susjednoj nam državi, a pravosudne institucije BiH je traže zbog sumnji u odgovornost za brojna krivična djela pri obavljanju sudijske dužnosti. Radi se o optužbama za malverzacije sa stanovima u Sarajevu, od kojih su neki pripadali jevrejskim porodicama stradalim u Drugom svjetskome ratu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, nakon Rijeke, Labina i Zagreba, Fazlagić se posljednju godinu skrasila u svojoj vikendici u Maloj Dubi kraj Makarske. Nadležni sudovi u Hrvatskoj su odbili sve njene pokušaje da spriječi izručenje BiH, ali je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, piše Jutarnji list, "iz nekog nepoznatog razloga ne izručuje Sarajevu".

Isti list upozorava i na upitne okolnosti pod kojima je Fazlagić dobila hrvatsko državljanstvo, a kao jedan od argumenata kojeg je koristila pred hrvatskim sudovima je da se u BiH protiv nje vodi politički progon te da je progone i šikaniraju zato što je "pripadnica hrvatskog naroda".

Fazlagić je rođena u Sarajevu 1963. godine, a pravo je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1990. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.