open-navfaktor-logo
search
Borba u UKC-u Tuzla
Jusufović: Učinit ćemo maksimum da ne dođe do raspada zdravstvenog sistema
Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović ističe da će medicinski radnici sa svoje strane učiniti maksimum da ne dođe do raspada zdravstvenog sistema, ali i da društvo mora brzo i adekvatno reagirati da bi se za njih osigurao bolji položaj u vrijeme pandemije virusa korona.  
05.11.2020. u 14:41
get url
text

- Ovoga puta medicinske profesionalce svih profila nije potrebno samo hvaliti, aplaudirati im. Treba učiniti konkretan potez, da ti ljudi budu zadovoljni - poručio je.

Zabrinut je epidemiološkom situacijom za koju kaže da se komplicira, iz dana u dan. Trocifrene brojke novozaraženih, na broj stanovnika, u Tuzlanskom kantonu znak su da će se sigurno povećati i broj hospitaliziranih pacijenata.

- Nemojte da iko više priča da su blage kliničke slike. Korona nije nikad bila laka, u ukupnoj populaciji, kod određene starosne grupe. Broj umrlih odnosno Covid pozitivnih pokazuje da nema lake korone. Paničar nisam, ali ozbiljan jesam - naglasio je u izjavi za Fenu.

Smatra da je trenutnu situaciju moguće pobijediti ponovnom suradnjom sa stanovništvom, ozbiljnošću na radnom mjestu i kod kuće. Sve to da bi se smanjila ukupna incidenca oboljelih.

Umnogome doprinose socijalni kontakti

- Ne posmatram samo broj zaraženih, gledam procent u uzorku. Od prije mjesec dana kretao se od pet do sedam, sad je od 25 do 30 na 100.000 stanovnika. Negdje se zarazimo virusom korona. Mislim da tome umnogome doprinose i socijalni kontakti. Mi volimo druženje, ali neka i to bude sa maskom preko lica i nosa. Znam da to i nije baš adekvatno, ali potrebno je. Pandemija sama od sebe proći neće, historijska iskustva to pokazuju - naglasio je.

Nada se da će sredinom ljeta naredne godine biti mnogo bolja situacija, uz kauzalnu terapiju (liječenje koje ima za cilj otklanjanje ili suzbijanje samog uzroka bolesti) i vakcine protiv virusa korona. Apelirao je na stanovništvo da ozbiljno shvate trenutnu epidemiološku situaciju te naglasio 'maska nije modni detalj niti pomodarstvo'.

Pozvao je na držanje fizičke distanca, a smanjenje kontakta sigurno će uroditi plodom.

- Mi ćemo sa svoje strane učiniti maksimum da ne dođe do raspada zdravstvenog sistema. Umjesto sugestivnih pitanja koja nam mjesecima postavljaju da li ćemo moći izdržati, trebamo zajednički vidjeti mehanizme kako da pomognemo jedni drugima - naglasio je.

Stoga je, kaže direktor UKC Tuzla, važno pričati o stvarima koje su od životnog značaja. Trenutno 'je glavna korona, potom je to pružanje zdravstvenih usluga pacijentima koji nisu zaraženih virusom korona'.

- U osmom i devetom mjesecu ove godine imali smo više operacija i usluga nego prošle godine jer smo dostizali ono što smo izgubili za prvog lockdowna. Došli smo do 17 posto pada broja operativnih zahvata i dijagnostičkih procedura i nadali se da ćemo do Nove godine sustići taj broj. Nije nama to bitno zbog broja niti zbog izvještaja prema Vladi TK, nama je do pacijenata. Svi smo mi, u principu, pacijenti. Svakome od nas može zatrebati zdravstvena zaštita - kazao je.

Taj klinički centar i u periodu pandemije virusa korona pokušava osigurati kvalitetu zdravstvene usluge. Tako je, uvođenjem instalacija medicinskih plinova u Klinici za zarazne bolesti (Covid bolnica) omogućena kiseonički potporna terapija.

Idejni koncept urgentnog centra

Za zgradu Klinike za zarazne bolesti direktor Jusufović kaže da je svojevremeno dosta kvalitetno urađena, ali ne i centralni kisik. Zato su vlastitim snagama, uz donacije firmi koje su im pomogle u kupovini materijala, uspostavili kiseoničku podstanicu sa većim količinama rezervi kiseonika koje kontinuirano mogu dospjeti do svakog pacijenta u traženoj količini. Postojalo je to, kaže, ranije na drugim klinikama, ali se ne mogu miješati pacijenti zaraženi virusom korona i oni koji to nisu.

Pripremljen je i idejni koncept urgentnog centra UKC Tuzla kojim bi trebalo da bude riješeno i zbrinjavanje hitnih stanja u medicini, na jednoj lokaciji što je jedan od akreditacijskih standarda. Idejni projekt su izradili bh. arhitekti, a planirano je da to bude četvoroetažni objekt ukupne površine 3.600 metara kvadratnih korisnog prostora i povezan sa ostalim dijelom Bolnice Gradina.

Kapaciteti Covid bolnice UKC Tuzla popunjeni su oko 70 posto. Među zaraženim ima i uposlenika te medicinske ustanove, a najviše je inficiranih medicinskih sestara. Prijemima novih radnika na određeno nastoje popuniti njihov izostanak sa posla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.