open-navfaktor-logo
search
Vakcine iz Srbije
Jusufović: Prije 10 dana mogli smo znati koji je rok trajanja vakcine, stječe se dojam da se "neko skriva iza nečega"
Dr. Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla uputio je cirkularno pismo prema svim klinikama i zatražio od zdravstvenih radnika da se sutra do 12 sati izjasne – ko želi primiti prvu dozu vakcine bez pismene garancije da će istom vakcinom u propisanom roku biti revakcinisani.
10.03.2021. u 15:01
get url
text

- Jutros sam održao sastanak sa svim načelnicima klinika. Postoji jedan broj uposlenika koji pristaju da se vakcinišu bez garancije da ćemo u propisanom vremenskom roku dobiti drugu dozu. No, istakao bih kako većina zdravstvenih radnika ne želi se vakcinisati pod ovakvim uvjetima – kaže Jusufović.

Jučer je direktor UKC-a Tuzla za naš portal kazao da zdravstveni radnici tog zdravstvenog centra neće pristati na vakcinaciju AstraZeneca vakcinom dok ne dobiju pismenu garanciju da će ista količina doza od istog proizvođača biti osigurana i za revakcinaciju.

VEZANI TEKST - Jusufović: Zdravstveni radnici u UKC-u Tuzla neće primiti vakcinu iz Srbije, ne želim se igrati zdravljem uposlenika

Podsjetimo, prošle sedmice predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sletio je na sarajevski aerodrom sa donacijom od 5.000 doza Covoishield vakcine proizvedene u Indiji prema licenci švedske farmaceutske kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford.

- Moj prijedlog je bio da se sačeka nekoliko dana da vidimo hoćemo li dobiti garanciju da ćemo u propisanom vremenu dobiti i drugu dozu vakcine. Hoće li se neko vakcinisati i pod kojim uvjetima, stvar je izbora svake osobe. To su medicinski obrazovani ljudi i ja njima ne mogu i ne želim ništa nametati. Međutim, ja sam bio dužan da im dam pravovaljanu, tačnu informaciju, a to je da su vakcine proizvedene u oktobru prošle godine, da im rok istječe 29. marta i da od dobijene količine vakcina, ne možemo ostaviti pola za revakcinaciju, upravo zbog roka trajanja, a da s druge strane nemamo sigurnu garanciju da će u propisanom roku stići druga doza – pojašnjava Jusufović.

Navodi kako je ta informacija ranije trebala biti poslana sa višeg nivoa jer su, kaže, oni koji su vakcine primili na Sarajevskom aerodromu znali do kada im je rok trajanja.

- Ja sam tu informaciju jučer na sastanku saznao od direktorice Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr. Majde Sarihodžić koja to također nije dala u javnost. Kada je riječ o vakcinama, pravilo je da prvo ide tačna informacija, uputstvo, indikacije, kontraindikacije, doze, svi popratni papiri, rok trajanja, mogućnost primanja prve i druge doze. Na ovaj način informisani tek tada možemo imati mogućnost izbora – naglašava Jusufović.

Kaže kako se nakon svega stječe dojam da se "neko skriva iza nečega".

- Mi smo prije 10 dana mogli znati koji je rok trajanja vakcine, i da li ćemo imati revakcinaciju u propisanom vremenu. Mi smo na UKC-u Tuzla odmah planirali – ako dobijemo 200 doza, odradit ćemo 100 vakcinacija, a 100 sačuvati za revakcinaciju. Ali ne možemo to uraditi jer im istječe rok trajanja. Ja se iskreno nadam da ćemo u naredni mjesec dobiti drugu dozu vakcine. Nije mi potrebna nikakva medijska pompa, ali mislim da je moja reakcija bila potpuno razumna. Niko se po ovom pitanju ne oglašava, svi šute i to me zabrinjava – kaže Jusufović.

Ranije smo iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dobili informaciju koliko će koji kanton dobiti vakcina. Jučer je krenula distribucija, a u Tuzlanski kanton danas bi trebalo stići 1.000 doza Covishield vakcina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.