open-navfaktor-logo
search
Nakon bure u javnosti
Jusufović poništio konkurs: U UKC Tuzla primili osobu koja se tereti za saobraćajku sa smrtnim ishodom
Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, danas je poništio konkurs za prijem radnika na mjesto medicinska sestra-tehničar, nakon što je saznao da se na listi uspješnih kandidata nalazi osoba sa policijskim dosjeom.
11.06.2020. u 16:25
get url
text

- Na listi uspješnih kandidata nalazila se osoba koja ima dosje da je već jednom osuđivana i da je protiv nje u toku krivični postupak za ubistvo. Ja to nisam znao jer je konkursna komisija radila svoj posao. Dobio sam informaciju od saradnika da tu postoji osoba koja ne zaslužuje da bude. Provjerio sam tu informaciju i odlučio da konkurs poništim jer ne želim da učestvujem u stvarima koje nisu uredu - kazao je Jusufović za Faktor.

Pitali smo ga da li su tačna pisanja medija koji navode da je sporna osoba Amar Mustedanagić jer je, podsjetimo, u decembru prošle godine bio sudionik saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradao Ismar Subašić (22).

- Znam ime osobe, ali neću izlaziti u javnost. Ono što mogu reći je da nisam želio da budem učesnik u ovoj moralnoj zamci. Žao mi je kandidata koji su bili izvrsni, ali nakon ovoga što se dogodilo, mogu da sumnjam u puno stvari što se tiče rada konkursne komisije, zato sam danas donio odluku da konkurs poništim - istakao je Jusufović.

Na naš redakcijski mail došle su i brojne reakcije nezadovoljnih kandidata koji su konkurisali, ali nisu prošli jer kako su objasnili "umanjivani su bodovi šehidskoj djeci i djeci demobilisanih boraca". Uostalom, takve tvrdnje su se mogle pročitati i na društvenim mrežama. Pitali smo Jusufbegovića da li je to istina.

- Da vam kažem, nakon ovoga ja mogu sumnjati u sve što je ova konkursna komisija uradila, zato sam i poništio konkurs - odgovorio je.

Novi konkurs trebao bi biti otvoren uskoro, vjerovatno po sličnim uvjetima za prijem.

- Konkurs nije zahtijevao uvjet da se dostavi potvrda da lice nije krivično gonjeno, a njegova pravila ne objavljujem ja, to ide od Vlade Kantona. Morat ću da vidim sa osnivačem kako to promijeniti da se ne bi opet desilo da ljudi koji imaju ovakav dosje budu kandidati. Meni su medicinske sestre i tehničari prijeko potrebni, i nadam se da će novi konkurs biti u što skorije vrijeme - zaključio je Jusufović.

U radni odnos trebalo je biti primljeno 35 novih uposlenika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.