open-navfaktor-logo
search
Direktor UKC Tuzla
Jusufović: Izgubili smo tri ljekara koji su bili na prvoj liniji, još dva su u Respiratornom centru
COVID-19 do sada je odnio živote tri doktora-specijalista u Univerzitetskom kliničkim centru Tuzla.
28.03.2021. u 20:30
get url
text

Nakon dr. Adnana Burine, šefa Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti, Klinike za neurologiju, dr. Jovana Petkovića, infektologa u Odjeljenju za poluintenzivnu njegu Klinike za zarazne bolesti, danas je od posljedica infekcije koronavirusom preminuo i prof. dr. Suvad Dedić, načelnik Klinke za plućne bolesti.ž

VEZANI TEKST-Preminuo načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla dr. Suvad Dedić

Prof. dr. Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, potresen je, jer je, kako kaže, danas izgubio odličnog doktora, kolegu, prijatelja sa kojim se zna još od 1992. godine kada je počela agresija na BiH.

- Nemam riječi da iskažem bol i tugu. Prof. dr. Dedić bio je načelnik Klinike za plućne bolesti, što znači da je bio na čelu Covid-bolnice. Umiru nam ljekari, specijalisti, a to je posljedica stalne izloženosti virusu. Dedić je kontinuirano bio sa oboljelim pacijentima od početka pandemije, a moramo biti svjesni toga da su i oni samo ljudi od krvi i mesa. Teško je svima na UKC Tuzla nakon ovoga vratiti se ponovo na posao i raditi – dodaje Jusufović.

Prema njegovim riječima, trenutno je iz ovog zdravstvenog centra zaraženo 45 zdravstvenih radnika svih profila.

- Među njima je i jedan određen broj hospitaliziranih, a dva ljekara trenutno su u Respiratornom centru. Oni su sada u stabilnom stanju, ali sa ovim virusom nikada ne možete biti sigurni, jer je i prof. dr. Dedić bio stabilan, a onda mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Slika oboljelog se naglo promijeni u sat, dva – navodi Jusufović.

Kaže kako je UKC Tuzla do sada izgubio tri čovjeka koji su bili na prvoj liniji borbe sa virusom.

- Apelirao bih na ljude da se pridržavaju svih mjera kako bismo izbjegli kolaps. Svima je teško, ali mi svi do jednog moramo na svoja radna mjesta i nastaviti se dalje boriti – kazao je Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.