Srijeda, 14.04.2021.
h

Jusko za Faktor: Puštanje digitalnog signala bit će 29. septembra

U sedmici kada je trebao biti pušten digitalni signal imali smo polaganje kamena temeljca za izgradnju mosta u Svilaju, kazao je za Faktor Ismir Jusko  

Emitiranje digitalnog TV signala u BiH počet će zvanično 29. septembra, rekao nam je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko. On tvrdi da posljednje odgađanje, s obzirom da je ranije kao početak digitalne ere u TV emitiranju u BiH određen 15. septembar, nije uzrokovano bilo kakvim problemima, niti će imati bilo kakve negativne posljedice na ovaj proces.

Mostovi kao prepreka

Osim svih domaćih problema, zbog kojih još nije počelo emitiranje digitalnog TV signala, u ovaj proces umiješali su se i odnosi koje BiH ima sa susjedima, konkretno sa Hrvatskom.

- Zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj odgodili smo polaganje kamena temeljca za izgradnju mosta preko Save u Svilaju. Na molbu hrvatskih kolega, ovu ceremoniju smo upriličili nakon izbora u toj državi. Međutim, termin polaganja kamena temeljca poklopilo se sa vremenom kada smo planirali u upotrebu pustiti digitalni TV signal. Također, ove sedmice imam sastanke u vezi s izgradnjom mosta preko Save u Bosanskoj Gradiški, tako da smo odlučili da to uradimo krajem mjeseca – kazao nam je Jusko.

Državni ministar prometa tvrdi da do sada nikada nije čuo za informaciju da komercijalne televizije gube interes za emitiranje programa putem digitalnog signala, te da namjeravaju svoj program emitirati samo putem kabl operatera. Šta više, u kontaktima sa direktorima komercijalnih TV kuća, kako tvrdi Jusko, iskazali su veliku želju da što prije počne emitiranje digitalnog signala.

Produženje roka

Ove sedmice Jusko će imati niz sastanaka u vezi sa izgradnjom mosta preko Save u Bosanskoj Gradiški. Prvi od njih je danas sa komesarkom Evropske komisije Violetom Bulc. Prema uslovima koje je utvrdila Evropska banka, grant sredstva namijenjena za most u Bosanskoj Gradiški moraju biti povučena do kraja godine, ali već sada je izvjesno da to neće biti učinjeno. Zbog toga će, kako nam je Jusko kazao, pokušati dogovoriti produženje ovog roka.

- Postoje brojni argumenti da ovo ministarstvo radi svoj posao. Ispunjavanje svih obaveza daju mi razlog za optimizam da nećemo izgubiti ova sredstva. Odmah nakon što dobijemo odluku o produženju roka počet ćemo sa svim potrebnim procedurama u vezi sa izgradnjom – dodao je Jusko.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba/Foto: M. Živojević) 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh