open-navfaktor-logo
search
Izdržali sve pritiske
Jusići - simbol povratka Bošnjaka na svoja imanja
Selo Jusići napadnuto je 1992. godine pri čemu je odvedeno i strijeljano 49 bošnjačkih civila, te nekoliko desetina žena i djece prisilno premješteno na teritorije pod kontrolom Armije RBiH.
22.08.2021. u 11:27
get url
text

Uprkos brojnim pritiscima preživjeli stanovnici Jusića su 1996. godine odlučili da se vrate na svoje. Uz mještane Svjetliče kod Doboja, te Mahale kod Gornje Kalesije i Dugog Dijela na području Zvornika, primjer Jusića postao je simbol povratka Bošnjaka na svoja predratna imanja i prvi korak u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji se tiče izbjeglica i raseljenih osoba.

Prva grupa bošnjačkih povratnika došla je u Jusiće u prijepodnevnim satima, 23. septembra 1996. godine. Njihov povratak među porušene i minirane domove pratile su brojne domaće i svjetske medijske kuće. Pripadnici SFOR-a pažljivo su pratili razvoj situacije, koja je bila i više nego neizvjesna i na rubu incidenata, jer su mjesec ranije, pri povratku u Mahalu, pripadnici specijalne policijske jedinice RS-A pretukli grupu bošnjačkih povratnika.

Među prvim povratnicima u selo Jusiće bila je i Hadžira Smajlović, majka iz čije kuće su strijeljana četiri člana porodice.

- Kad smo došli, istjerivali su nas iz sela, kako bi ovi iz SFOR-a pregledali imamo li oružja. Bilo je svakakvih pritisaka. Ja sam došla sa svojom djecom na svoje, iako nam nije ništa ostalo – izjavila je Smajlović.

Nakon teških dana povratka, započele su život gradeći domove od temelja i preživljavajući od poljoprivrednih poslova.

Husejin Muratović je pred samu odluku za povratak na svoje bio kod prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji im je dao punu podršku za povratak i izrazio svoj strah po pitanju bezbjednosti jer je to bila samo godina nakon genocida u Srebrenici.

- Predsjednik Izetbegović je tada istinski stao iza povratka. Obećao je sve resurse da nas zaštiti. Mi smo tokom rata bili na prostoru Sapne, svakog dana smo gledali u svoje kuće. Bili smo odlučni da želimo na svoje – izjavio je Muratović.

Osam mjeseci u Jusićima su bili članovi SFOR-a, policije RS-a i pripadnici međunarodne policije.

Stanovnici Jusića su izdržali sve vidove pritisaka, vlastitim sredstvima i uz pomoć humanitarnih organizacija izgradili su više od stotinu stambenih objekata, a nedavno je izgrađena i džamija. U Jusićima sada živi više od tri stotine stanovnika sa rješenim infrastrukturnim problemima.

Danas se u zvorničkom naselju Divič kulturno-vjerskom manifestacijom "Dani povratka 2021" obilježavaju dani kada su povratnici Jusića, Mahale i Dugog Dijela odlučili da se vrate na svoja imanja. Sportskim susretima i koncertom ilahija sa Drine će nova generacija mladosti poslati poruke mira i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.