open-navfaktor-logo
search
Zamjenik ministrice
Jusić: Program reformi je nastavak puta BiH ka NATO-u, dilema o MAP-u davno je razriješena
Važno je da se postigao konsenzus, ja ga vidim kao konsenzus u pogledu tempa kroz taj Akcioni plan za punopravno članstvo BiH s obzirom na stanje i u zemlji i u okruženju, rekao je Jusić
28.11.2019. u 13:15
get url
text

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove smatra da je Program reformi, dokument koji je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH, nastavak puta BiH ka NATO integracijama, iako nije upoznat sa njegovim sadržajem.

Jusić je prije svega, kada je riječ o NATO putu BiH, podsjetio na nekoliko važnih činjenica, a to su da je Predsjedništvo BiH 2009. godine zatražilo od saveznika da bude primljena u Akcioni plan za punopravno članstvo (MAP). Nakon toga je NATO 2010. godine na Samitu u Talinu to odobrio uz uslov knjiženja perspektivne vojne imovine.  

-Tako da je ta dilema jesmo li mi u MAP-u ili nismo davno razriješena. Na BiH je ostalo da ispuni odgovarajuće uslove i to je trajalo - istakao je Jusić.

Dodao je da su pred kraj prošle godine saveznici na osnovu dostignutih rezultata, i u pogledu ispunjavanja Talinskog uslova kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine, ali i dostignutih različitih oblika interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH, kazali vrijeme je da BiH dostavi svoj prvi godišnji nacionalni program s kojim se počinje raditi u okviru MAP-a.

-Dokument je bio spreman, nazvali smo ga Godišnji nacionalni plan. Oko toga su nastale političke razlike, koje su realnost u BiH. Predsjedništvo BiH je nakon dužeg vremena postiglo konsenzus o određenom dokumentu koji se zove reforme BiH. Taman da je to samo jedna rečenica, to je aktivnost koja je vezana za Akcioni plan za punopravni članstvo. Jedino da se donesu neke odluke i da kažemo nećemo mi Akcioni plan za punopravno članstvo, povlačimo svoj zahtjev iz 2009, a saveznici kažu ono što smo 2010. i 2018. odlučili i mi to povlačimo i onda se mi vraćamo u neko predistorijsko stanje. Važno je da se postigao konsenzus, ja ga vidim kao konsenzus u pogledu tempa kroz taj Akcioni plan za punopravno članstvo BiH s obzirom na stanje i u zemlji i u okruženju - smatra Jusić.

Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH je istakao da se BiH od 5. decembra 2018. godine nalazi u MAP-u.

-Ono što MAP podrazumijeva i očekuje NATO savez jeste da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu - kazao je Mašović i dodao:

“Često puta zaboravljamo da pridruživanje najjačim, najmodernijim i najefikasnijim međunarodnim institucijama donosi niz benefita. Ne možete vi očekivati da stojite po strani i da neko drugi za vas odrađuje stvari koje su vama potrebne. Ako želite da poboljšate sigurnosni ambijent, ako želite da poboljšate ekonomski ambijent, onda morate biti sudionik ukupnih međunarodnih procesa.“

Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, pak se zadržao na profesionalnom nivou, a to je po njemu da OS BiH moraju nastaviti intenzivno raditi na izgradnji operativnih sposobnosti, prije svega za izvršavanjem zadataka definisanih zakonom o odbrani.  

-Ovo pitanje pomalo prevazilazi ovaj nivo i prije svega dotiče politički nivo. Mi ne znamo još šta sadrži Program reformi, koji će biti dostavljen, ali naše je da radimo u ovom profesionalnom dijelu. Očekujemo naravno i mi da će vrhovna komanda Ministarstvu odbrane i Zajedničkom štabu dati zadatak po pitanju daljih aktivnosti, a nakon dostavljanja Programa reformi. Bitno je da radimo ono što je definisano zakonom o odbrani i službi Oružanih snaga, izgrađujemo kapacitete i mi to predano radimo - rekao je Knežević.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.