open-navfaktor-logo
search
Nabavka letjelica
Jurić: Dva air traktora i helikopteri će biti od velike pomoći, ali procedure angažiranja pojednostaviti
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u budžetu za ovu godinu planira 30 miliona KM za kupovinu dva air traktora i dva helikoptera za zaštitu i spašavanje, gašenje požara. U decembru je formirana i Radnu grupa za izradu elaborata o nabavci letjelica koji će sadržavati sve informacije u vezi sa nabavkom i trebalo bi da do 15. marta pruži sve informacije Vladi FBiH.
13.02.2022. u 22:06
get url
text
PVB Mostar

Petar Jurić, komandir Profesionalne vatrogasne brigade Mostar, za Faktor kaže kako će ove letjelice biti od velike pomoći kod gašenja požara, ali ukazuje kako se mora olakšati put od pozivanja za pomoć do angažiranja letjelica jer su u takvim trenucima i minute prebitne.

Upotreba zračnih snaga 

Podsjećanja radi, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite imenovala Radnu grupu sa zadatkom da izradi Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uvjetima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

- Elaborat ima za cilj da Vladi FBiH do 15.3.2022. godine predloži konačno opredjeljenje za nabavku potrebnih letjelica, kao i uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebe zračnih snaga za gašenje požara i provođenje drugih zadataka zaštite i spašavanja na području Federacije BiH u okviru strukture Federalne uprave civilne zaštite - naveli su nam iz Federalne uprave civilne zaštite.

Pojašnjavaju da bi avioni air traktor bili bi na raspolaganju za gašenja požara i druge aktivnosti tokom cijele godine na području Federacije BiH i šire, a helikopteri bi služili za zaštitu i spašavanje, gašenje požara, izvršavanje složenih spasilačkih zadataka i intervencija koje zahtjevaju hitnost.

Procedura je izuzetno komplikovana 

- Ove letjelice bi morale biti od izuzetne pomoći i pozdravljam potez Vlade Federacije BiH. Međutim, ono što je nama vatrogascima veoma bitno nakon nabavke, to je način na koji će se ti helikopteri stavljati u upotrebu. Mi i sada imamo dva helikoptera koja su naravno stara i podložna kvarovima. Međutim, procedura za pozivanje tih helikoptera na teren je izuzetno komplikovana i duga i onda je njihova djelotvornost zanemariva.

Nama ako dođu helikopteri u prihvatljivom vremenu, nekih sat-dva, pa i tri, onda oni mogu uraditi posao zbog kojih smo ih pozvali. Međutim, ako oni dođu nakon jednog dana, onda je taj požar u takvom obimu da nikakva značajna pomoć ga ne može u kratkom roku ugasiti - upozorava Petar Jurić komandir PVB Mostar.

Podsjećamo, prošle godine dok su požari harali Hercegovinom, gutali hektare šume, uništavali općenito biljni i životinjski svijet, približavali se kućama, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije htio dati svoju saglasnost za polijetanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao pomoći u gašenju vatrene stihije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.