open-navfaktor-logo
search
Finale
Jurgen Klopp odveo Liverpool do šeste titule Liga prvaka
Golovima Mohameda Salaha i Divocka Origija Redsi su osvojili šestu titulu prvaka Evrope
01.06.2019. u 22:56
get url
text
Finale Lige prvaka: Tottenham - Liverpool 0:2

Fudbaleri Liverpoola osvojili su šestu titulu prvaka Evrope nakon što su u finalu Lige prvaka na stadionu Wanda Metropolitano s 2:0 savladali Tottenham.

Utakmica nije ni počela kako treba, prošlo je tek 20-ak sekundi, a glavni sudija meča Damir Skomina, pokazao je na bijelu tačku. Slovenski arbitar procijenio je da je u igri rukom Sissoka bilo dovoljno namjere da dosudi najstrožiju kaznu. Videotehnologiju nije ni pregledavao jer su mu očito kolege iz VAR sobe javile da je donio ispravnu odluku. Jedanaestarac je u vodstvo pretvorio Mohamed Salaha u 2. minuti, što je bio drugi najbrži pogodak u finalima Lige prvaka poslije onog Paola Maldinija iz 2005. godine.

Pogodak koji je postigao Egipćanin bio je prvi još od 1984. godine kojim je Liverpool poveo u jednom finalu.

U nastavku utakmice tim iz Londona je bio taj koji je imao loptu više u svom posjedu, no Spursi veći posjed lopte nisu uspjevali materijalizovati i na pravi način ugroziti gol Alissona Beckera.

Trent Alexander-Arnold je žestoko šutirao u 17. minuti, no njegov udarac je prošao pored lijeve stative Llorisovog gola.

Prvo poluvrijeme nije obilovalo šansama, a jedna od rijetkih do kraja prvog dijela igre bila je prilika koju je imao Andrew Robertson, no kapiten Spursa loptu je izvadio ispod prečke i skrenuo u korner. Do kraja prvih 45 minuta rezultat se nije mijenjao.

{$galerijaFotografija}

Za razliku od polufinalnih mečeva, večeras smo gledali prilično rezervisane fudbalere Tottenhama.

Jurgen Klopp je do 62. minute napravio dvije izmjene, priliku je prvo dobio Divock Origi umjesto večeras neprimjetnog Firmina, a u nastavku je James Milner zamijenio Georginija Wijnalduma. Upravo je iskusni fudbaler Redsa sedam minuta kasnije dobro šutirao, ali lopta je otišla pored gola.

Prava uzbuđenja na finalu koje je oskudjevlo kvalitetnim potezima viđena su tek u posljenjeih desetak minuta. Prvo je Dele Alli bio u prilici u 79. minuti poslije ubačaja Kierana Trippiera, da bi zatim Alisson odlično intervenisao poslije udarca Sona, a zatim i Eriksena iz slobodnjaka u 84. minuti.

U trenucima kada je tim iz Londona dominirao i bio bolji tim na terenu, Divock Origi, jedna od Kloppove dvije izmjene sa starta drugog poluvremena, pogodio je za 2:0 i tako Liverpoolu donio šestu titulu prvaka Evrope.

Tottenham - Liverpool 01.06.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.