open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u Bundestagu
Juratović: Ne želimo graditi sistem u BiH gdje će visoki predstavnik ići sa palicom bonskih ovlaštenja, ali...
Ne želimo graditi sistem u Bosni i Hercegovini u kojem će visoki predstavnik ići sa palicom bonskih ovlaštenja, ali ako bude potrebno i to će se upotrijebiti - rekao je za Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu.
27.01.2022. u 21:28
get url
text

On je za emisiju "BHT1 uživo" kazao da u Bundestagu prate situaciju u BiH, te da se na osnovu ocjene visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta moglo zaljučiti da je ona zabrinjavajuća.

- Najprominentnija tema i situacija je ponašanje gospodina Dodika, ali i druge teme poput Izbornog zakona, i na kraju krajeva pitanje koliko ozbiljno politički akteri u BiH žele ući u EU, s obzirom kako se trenutno ponašaju. Ta cijela diskusija traženja rješenja oko Izbornog zakona postaje polako smiješna po našim ocjenama - rekao je Juratović za BHRT.

On posebno ističe da pregovori o Izbornom zakonu u BiH moraju biti kompatibilni sa ciljevima ulaska u EU.

VEZANI TEKST - Schmidt dobio podršku u Bundestagu: Ako se stvari u BiH ne pomaknu s mjesta, nastavit ćemo djelovati

- Ne može se trgovati sa pravilima igre koja važe u Evropskoj uniji - ističe zastupnik Bundestaga.

Juratović je saglasan sa stavom Odbora njemačkog Bundestaga da uvjetovanje finansijskih sredstava namijenjenih BiH mora postati pravilo.

- Ja dugo govorim da sva sredstva namijenjana za BiH treba konkretno kondicionirati i to će biti praksa ubuduće - sredstva koja se daju BiH u ruke političkim strukturama treba konkretizovati i kondicionirati na konkretnim projektima za koje su ta sredstva namijenjena i imati nadzor nad primjeni tih sredstava - objašnjava Juratović.

On naglašava da EU nema jednistven stav prema BiH.

- Sigurno nećemo dobiti jedisntven stav EU-a. Jako dobro znamo to teško naći sa gospodinom Orbanom. Bitno je da se demoktarski principi koji važe u EU-u primjenjuju - kazao je Juratović, te dodao da i EU mora jasno izraziti svoju političku volju da BiH, odnosno Zapadni Balkan želi u EU-u a ne samo pričati o perspektivi.

- Trebamo političke odluke i plan kako sprovesti te zemlje u Evropsku uniju - ističe zastupnik Bundestaga.

On smatra da dio političkih aktera govori da želi u EU, a moli Boga da do toga ne dođe.

- Znaju da procesi koje moraju sprovesti, prije svega po pitanju suzbijanja korupcije, će ugroziti i njihovu sudbinu - naglašava on.

Juratović smatra da jedino svijest građana može mijenjati situaciju u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.