open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u Bundestagu
Juratović: Čović je pokazao da je spreman dušu đavolu prodati samo da opstane na vlasti
Zastupnik u Bundestagu vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke Josip Juratović komentirao je pitanje sankcija protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske. 
06.12.2021. u 12:16
get url
text

- Njemačka nije pokrenula pitanje sankcija već tematizirala situaciju u Bosni i Hercegovini i uloge Milorada Dodika koji je, kako znamo, skroz izgubio kompas. Mogućnost sankcija postoji već dugo bez jednoglasnosti Evropske unije (EU) kroz takozvanu otvorenu listu gdje pojedinačne zemlje mogu sprovoditi sankcije bez jednoglasnosti EU-a prema zemljama izvan EU-a. Kada je Dodik shvatio da ta mogućnost postoji, kao što znamo, odjednom je počeo povlačiti svoje izjave koje je htio koristiti samo zato kako bi se kroz sljedeće izbore zadržao na vlasti. Naime, znajući da gubljenje vlasti i uspostave pravnog sistema u RS-u i time i BiH će imati ozbiljne probleme što je svima poznato. Međutim, mišljenja sam da se oko sankcija mora dobro paziti da se sprovode protiv pojedinaca, nikako kolektivno protiv naroda jer nas je to naučilo sankcijama koje su bile nametnute Srbiji u vrijeme devedesetih. Sankcije od kojih strada narod samo učvršćuje diktatora - rekao je Juratović. 

Kada je riječ o Dodikovom i potezu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasaju zaključak po kojem se odbacuje Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida, Juratović je rekao kako nije iznenađen jer je očito to zbog Izbornog zakona kako bi sebi Čović osigurao vječno mjesto u Predsjedništvu BiH. 

- Ovo izglasavanje HDZ-a BiH pokazuje otvoreno zajedništvo sa politikom Dodika, a to što ta politika slavi zločine pa i one nad Hrvatima u RS-u, pokazuje da su spremni i dušu đavolu prodati samo da opstanu na vlasti - rekao je Juratović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.