open-navfaktor-logo
search
Krizni štab ZDK
Jupić: Zaražena žena bila je u samoizolaciji, sve je pod nadzorom i nema mjesta panici
Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavorusa i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić, potvrdio je da je danas otkriven prvi slučaj koronavirusa i u tom kantonu.
09.03.2020. u 21:47
get url
text

- Upravo smo dobili potvrdu da je nalaz pozitivan. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan. Sutra će biti smještena na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ili izolatorij u Stacionaru - kazao je Jupić.

On je napomenuo kako je, s obzirom na širenje virusa u okruženju, bilo za očekivati da će stići i do Zenice, ali i da su pokazali da se ozbiljno bave borbom protiv koronavirusa.

- Da je nismo testirali i uzorak poslali u Sarajevo, ne bi ni bila evidentirana. Uglavnom, sve je pod nadzorom i nema mjesta panici - istakao je Jupić, koji za sutra najavio novu sjednicu Kriznog štaba ZDK.

U Kriznom štabu istakli su da građani mogu biti mirni jer zdravstveni sistem radi svoj posao, a stanovnici se trebaju i dalje pridržavati ranije datih preporuka.

VEZANI TEKST - KCUS: Potvrđen koronavirus pacijentici iz Zenice 

Od iznimne važnosti je da se svi ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi koronavirus COVID-19.

- Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%).

- Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

-  Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama.

-  Pridržavati se respiratorne higijene.

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja treba pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.