open-navfaktor-logo
search
ZDK
Jupić: Osobe u zeničkom karantinu prekinule štrajk glađu
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Adnan Jupić izjavio je da su osobe koje se nalaze u zeničkom karantinu prekinule štrajk glađu.  
21.04.2020. u 18:12
get url
text

Više od 80 osoba, koje se nalaze u karantinu u hotelu "Zenica", u ponedjeljak je stupilo u štrajk glađu, zahtijevajući da budu testirani na covid-19 i da se upute u samoizolaciju u svoje domove.

Nakon vanredne sjednice Vlade ZDK ministar Jupić kazao ja kako se uglavnom radi o stanovnicima ZDK-a koji su krenuli u inostranstvo kako bi se javili na svoje poslove, ali čim su prešli granicu vraćeni su u Bosnu i Hercegovinu te im je nakon toga izdato rješenje o karantinu.

Jupić je upozorio sve građane BiH koji razmišljaju o putovanju u inostranstvo da će im se najvjerojatnije dogoditi isto, pa im je preporučio da do daljnjeg odgode planirana putovanja.

Premijer ZDK Mirza Ganić ustvrdio je kako je problem karantina trenutno u najvećoj mjeri opterećuje kantonalne institucije u borbi protiv širenja virusa SARS-CoV-2.

- Bez obzira na sve probleme karantinski prostor na području našeg kantona funkcionira i građani koji borave u tim prostorima razumiju da kantonalne vlasti provode i moraju provoditi odluke viših nivoa vlasti - istaknuo je Ganić.

Dodao je kako je dobra vijest da je donesena odluka o skraćenju vremena karantina s 28 na 14 dana što znači da će veliki broj osoba iz karantina u ZDK, nakon što se provede njihovo testiranje, biti pušteno svojim kućama.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac najavio je kako bi se u toj zdravstvenoj ustanovi već sljedeće sedmice moglo krenuti s testiranjem brisova na covid-19 što se dosad radilo u Sarajevu.

Po njegovim riječima, do kraja ove sedmice bit će završen posao oko kalibracije opreme i obuke ljudi koji će obavljati testiranje, a nakon što Kantonalna bolnica Zenica dobije testove i Federalno ministarstvo zdravstva izda certifikat za zenički laboratorij svi preduvjeti za testiranje bit će ispunjeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.